Zápcha - typický ženský problém

Každé ráno po raňajkách ísť na toaletu je pre mnohé z nás samozrejmosťou. Pre niektoré, žiaľ, zbožným prianím.

20.05.2016 11:00
stolica, vyprázdňovanie, toaleta, hnačka, zápcha Foto:
Ilustračné foto.
debata

Lenivé ženské črevo

Zápcha je častým problémom – a trápi predovšetkým ženy. Prečo? Čisto organické príčiny ako stavba tela, to každopádne nie sú. Hormóny hrajú svoju rolu – veľa žien má v druhej polovici cyklu alebo aj počas menopauzy viac problémov s trávením, no hlavný problém býva zrejme každodenné zvyky. Ženy zvyknú svoje potreby klásť na vedľajšiu koľaj. Dôležitejšie sú deti – treba ich odviesť do školy, vyvenčiť psa, nakúpiť, potom rýchlo utekať do práce. Navyše, veľa žien nechce ísť na záchod mimo domova. Črevo, ktoré sa znova a znova ozýva, je ignorované. A občas vyslovene „urazené“, že sa mu nevenuje pozornosť.

Kedy hovoríme o zápche?

Pravidelné trávenie je veľmi individuálna záležitosť. Jeden ide na „veľkú“ viackrát za deň, druhý raz za tri dni. A pritom, obaja z nich sa môžu cítiť dobre. O zápche hovoríme, keď stolica nie je dlhší čas menej ako trikrát do týždňa a je spojená s nevoľnosťou a bolesťami brucha.

Čo pomáha?

Dočasná zápcha, spôsobená stresom, pri cestovnej horúčke alebo po chorobe, keď dlhšie ležíme v posteli – v takýchto prípadoch pomôžu nasledovné tipy.

Strava s vysokým obsahom vlákniny
Aby telo dobre trávilo, potrebuje denne asi 30 gramov vlákniny. Nájdeme ju v ovocí, zelenine a celozrnných výrobkoch. Doplniť túto potrebu možno ľanovým semienkom alebo indickým psylliom. Na novú stravu si treba zvykať postupne, inak na to črevo reaguje nadúvaním.

Veľa tekutín
Vláknina a dostatočné množstvo tekutín sa starajú o to, aby sa objem stolice zvýšil. Ideálnym množstvom sú 2 až 3 litre vody denne. Pri potení, športe a horúčavách by sme mali logicky piť viac.

Šport a pohyb
Pohyb lenivému črevu pomáha najviac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #trávenie #stres #zápcha #stolica #vláknina #bolesť brucha #črevo

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...