Päť najväčších chýb v pitnom režime, za ktoré nás telo vytrestá!

Pitný režim neznamená zahasiť smäd pohárom vody. Umenie správneho pitia nám zaručí úsmev na tvári, mladý vzhľad a zdravie.

12.05.2016 17:00
pitný režim, voda, zdravý životný štýl Foto:
Nielen voda dodá nášmu telu dostatok vlahy.
debata (1)

Pri nesprávnom prístupe však telo reaguje únavou, psychickou nepohodou, stratou energie a nakoniec aj ochorením.

Pijete až počas cvičenia

Fyzická aktivita prináša zvýšenú potrebu tekutín. Chybou však je, ak začnete dopĺňať vodu do organizmu až vo chvíli, keď sa objavia prvé kropaje potu. Už pred samotným cvičením, približne 15 – 20 minút vypite aspoň tri deci vody. Tak zabránite tomu, aby ste s prvou záťažou okamžite nútili siahnuť telo do zásob vody. Potom si doprajte vodu priebežne v dúškoch, nie nárazovo. Pri aktívnom kardiu aspoň pol litra za hodinu.

Pijete dva litre denne

O dvoch litroch sa hovorí ako o zlatom pravidle pitného režimu. Pritom ide o jeden z najväčších mýtov. Pravdou je, že potreba vody sa líši vzhľadom na teplotu okolia, vykonávané aktivity a telesnú výšku aj váhu. Omnoho zdravšie odporúčanie pitného režimu hovorí o pol litri vody na každých 15 kilogramov telesnej hmotnosti. Všeobecné dva litre tekutín tak o ničom nevypovedajú a zdraviu vôbec nemusia prospievať.

Nesprávne intervaly

Dosiahnuť vytýčený objem tekutín počas dňa jednoducho nestačí. Dôvod? Vodu potrebujeme rozložiť na pravidelné dávky. Ak vypijete pol litra na jeden šup, akurát si prepláchnete obličky. Žiadny iný význam to mená. Voda sa veľmi rýchlo vylúči, keďže na organizmus pôsobí ako záplavová vlna. Správne je rozložiť si denný príjem tekutín na pravidelné popíjanie každú pol hodinu.

Pijete iba vodu

Nielen voda dá nášmu telu dostatok vlahy. Občas je dobré siahnuť aj po stolových, či minerálnych vodách. Najmä počas leta, alebo po intenzívnejšom potení, keďže potením sa z nás vyplavujú aj soli potrebné pre správne fungovanie organizmu. Aj čaj a káva sú plnohodnotnými súčasťami pitného režimu. Je dokázané, že kofeín síce dehydruje, ale objem vody v káve, alebo čaji túto stratu vody dorovná. Obzvlášť ak pijete viacnálevové čaje.

Pijete až poobede

Cameron Diaz hovorí, že jej recept k životnej vitalite je čistá voda hneď po zobudení. Preto na jej nočnom stolíku nikdy nechýba pohár s vodou. S týmto tvrdením súhlasia aj lekári. Je to ako sprcha pre naše vnútorné prostredie. Osvojte si tento návyk a získate životnú energiu do celého dňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pitný režim #čaj #káva #smoothies #ovocná šťava

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...