Očami odborníčky: Pri vypadávaní vlasov existuje pomoc!

Vypadávanie vlasov je nočnou traumou každej ženy. Štatistika hovorí o tom, že s týmto problémom sa pasuje každá druhá žena! Dobrou správou je, že pomoc existuje.

10.05.2016 15:00
vlasy, vypadávanie Foto:
Čo s vypadávaním vlasov?
debata

Keď vlasy rednú

Naše vlasy sú symbolom zdravia a vitality. Ak s nimi niečo je, dajú to o sebe rýchlo vedieť. Sú vysušené, stávajú sa krehkými, ale v tom najhoršom prípade – rednú. „Môže to zájsť až tak ďaleko, že žena po sebe nachádza chumáče vlasov v kúpeľni alebo na kefe a okamžite prepadá panike,“ povedala v rozhovore pre rakúsky časopis Woman dermatologička, odborníčka na vypadávanie vlasov, Sabine Schwarz. Jej najdôležitejšou úlohou je nájsť presnú príčinu – prečo vlasy padajú? Až potom môže ordinovať tú správnu liečbu. Koniec koncov, v istom období života trápi táto otázka takmer každú ženu. Dôvodom bývajú hormonálne zmeny, nutričné nedostatky, ochorenia alebo genetická predispozícia.

Stratíme viac ako sto vlasov?

Podľa slov Sabine Schwarz je strata vlasov úplne normálna, denne prídeme približne o 50 až 100 vlasov. Rastú nejaký čas, od dvoch do päť rokov. Potom nasleduje pokojná fáza, v ktorej koreň vlas odpudzuje. Tento problém sa týka asi 20 percent vlasových korienkov. Pri každom mohutnejšom vypadávaní vlasov by sme mali spozornieť. „Sú ľudia, ktorí jednoducho majú subjektívny pocit, že stratili viac ako sto vlasov. Ale kým kvalita a približné množstvo obstáva, nemusíme si robiť vôbec žiadne starosti,“ vraví dermatologička.

Kedy si robiť starosti

„V prípade, že vlasy sú stále tenšie a jemnejšie a účes, ktorý ste si zvykli robiť, už jednoducho nie je možný a nové vlasy vypadávajú. Prvá cesta vedie väčšinou do lekárne. Je veľa kapsúl a tinktúr, ktoré vlasové korienky v pokojnej fáze znovu stimulujú.“ Sabine Schwarz ďalej radí: „Ak nevidíte po dvoch až šiestich mesiacoch žiadne zlepšenie, mali by ste navštíviť lekára.“ Lenže, malo by ísť o špecialistu, ktorý sa práve týmto problémom zaoberá. V prvom rade by mal vysvetliť príčinu. Pokožku hlavy by mal skúmať pod mikroskopom a v terapeutickom rozhovore objasniť ďalšie choroby, hormonálne zmeny a rodinnú anamnézu. Nevyhnutný je aj odber krvi.

Tri typy

Podľa toho, aká je príčina, vyzerá aj nasledujúca terapia. Existujú tri rôzne typy vypadávania vlasov. Pri difúznom vypadávaní vlasov rednú vlasy na celej hlave rovnomerne. Dôvodom môže byť masívny nedostatok vitamínov a minerálov ako je selén, oxid kremičitý, železo, vitamín B a D. Ale aj užívanie niektorých liekov, napríklad na vysoký krvný tlak, antidepresíva, pri chemoterpii, problémoch so štítnou žľazou alebo pri autoimunitných ochoreniach. V takých prípadoch niekedy stačí nedostatok vyrovnať, lieky zmeniť… Ak sa problém odstráni, vlasy častokrát zhrubnú. Existuje tiež kruhové vypadávanie vlasov, pri ktorom vznikajú holé miesta. Z toho možno obviňovať imunitný systém, pomáhajú kortizónové tinktúry. Tretím a zároveň najčastejším typom je tzv. androgénna alopécia. Môžu za to hormóny a genetika. Vlasy vypadávajú, aj keď má žena veľa testosterónu. Stáva sa to častokrát ženám tri až štyri mesiace po pôrode, pretože hladina estrogénu prudko klesá. Ďalším dôvodom môže byť podľa dermatologičky syndróm polycystických vaječníkov a cysty na vaječníkoch, ktoré preto produkujú príliš veľa mužských hormónov.

Čo proti tomu robiť?

Sú dve konkrétne terapie. Prvou sú kapsule a tinktúry, podporujúce rast vlasov. Druhou je lokálna hormonálna terapia. Na to sa predpisuje tinktúra s estrogénom, ktorá znižuje citlivosť testosterónu vo vlasových korienkoch. Životný štýl tiež hrá významnú rolu, vysvetlila dermatologička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #genetika #estrogén #testosterón #vypadávanie vlasov #vlasový korienok

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...