Neviete schudnúť? Možno príliš málo jedávate!

Čím menej jete, tým akoby ste naberali na objeme. Hovorí sa, že patríte do tímu žien, čo priberajú aj z vody. Nejete už takmer nič a váha stagnuje alebo dokonca narastá.

28.03.2016 14:00
diétna strava, chudnutie Foto:
Nedostatok potravy hlási úsporný režim.
debata

Problém môže byť práve v tom, že diéty a minimum stravy rozhádzali váš organizmus a dnes priberáte z každého voľného sacharidu.

Prispôsobíte sa hladu

Hovorí sa, že človek si zvykne aj na šibenicu a zvykne si aj na diétny režim. Pravda je taká, že ak stavíte na obľúbenú diétu a priškrtíte prísun stravy, telo v prvom prípade reaguje poklesom váhy. No nie je to zadarmo. Rovnako ako zvieratá pri nedostatku potravy najprv schudnú, ale okamžite reaguje ich metabolizmus, ktorý radikálne znižuje aktivitu. Dokáže to až na polovicu. To znamená, že ak zjete polovicu bežnej porcie, nepriberáte, ani nechudnete. V prípade, že si dáte tri štvrtiny štandardnej porcie telo už začína naberať a pritom máte pocit, že jete stále málo

Rýchly návrat do štandardu

Naše telo na potravu reaguje pomocou inštinktov. To znamená, že po istom čase už nedokážete odolať plnej chladničke. Nikto nedokáže držať diétu dlho a to hlavne preto, že s vyčerpaním živín budete potrebovať jesť znova. Všetky zvieratá po období nedostatku potravy okamžite naberú pôvodnú váhu len čo sa k potrave dostanú. Niečo také ako diéty príroda nepozná, preto je naše telo nastavené podľa prastarých inštinktov. Nedostatok potravy hlási úsporný režim. Preto ľudia, ktorí neustále striedajú diéty a obdobia relatívneho bežného jedenia, kúsok po kúsku priberajú. Hoci občas zažívajú slastné obdobie, pri ktorých váha hlási pokles, nie sú príliš dlhé.

Žijete ako počas sucha

Ak ste na diéte, vaše telo má pocit, že prechádzate obdobím nedostatku jedla. Teda okamžite začne používať zásoby a bielkoviny začína sťahovať najprv zo svalov, v extrémnom prípade aj z kostí. Preto ak ste v živote neustále diétovali, máte väčší nábeh na osteoporózu, hoci sa vám aj tak nedarí vyrovnať pneumatiku pod pupkom.

Málo je záruka priberania

Náš mozog má neblahú vlastnosť. Nedostatok potravy kompenzovať rýchlymi sacharidmi, ktoré dodávajú okamžitú energiu, ale veľmi rýchlo sa menia na tuk. Preto máte neodolateľnú chuť na všetko sladké, čo je okolo vás. Pri spomalenom metabolizme však len časť cukrov spotrebujete, zvyšok telo okamžite ukladá do tuku.

Spomalíte sa celý

Je to ako s medveďom počas zimného sánku. Čím pomalší metabolizmus, tým pomalší pohyb, myslenie aj život. Preto je vhodné začať jesť dostatok živín a pravidelne. Už len pravidelnou stravou aspoň 5-krát denne a dvoma litrami vody sa naštartuje metabolizmus a vy začnete chudnúť. No a začnete mať aj viac energie, aby ste svoje telo vytvarovali nie obmedzovaním, ale prirodzeným pohybom a cvičením. Viac jedla je tak záruka správnej a „diétnej“ váhy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hlad #priberanie #metabolizmus #prejedanie

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...