Ste večne unavená? Kde môže byť chyba?

Počas dňa vám večne padá hlava a neviete sa nijako "naštartovať"? Skúste nájsť príčinu.

22.03.2016 07:00
únava, depresia, smútok Foto:
Permanentná únava vás ničí?
debata

Permanentná únava môže byť spôsobená nedostatkom spánku. Ten je pre celkové zdravie a pohodu nesmierne dôležitý. Ak sa dlhšiu dobu nedokážete poriadne vyspať, cítite sa zle nielen fyzicky, ale aj psychicky. Zároveň zvyšujete riziko kardiovaskulárnych ochorení, ale aj obezity, pretože únava zvyšuje chuť do jedla, stúpa chuť na sladké potraviny.

Stres číha všade. Nezhody v práci či v partnerskom živote, čakajúce termíny, konštantné napätie… Ak hodnoty stresu dlhodobo neklesajú, môže zapríčiniť vážne poruchy spánku. Nasleduje únava, s ktorou si nedokážeme poradiť. Prvým krokom je eliminácia stresu a zároveň rovnoháha medzi okamihmi relaxácie a psychického výkonu.

Aj nedostatok vitamínov a stopových látok sa podpisuje pod únavu a vyčerpanosť. Práve nedostatok železa môže spôsobiť, že sa cítite vyčerpaná, hoci spíte dostatočný čas. Lekár to zistí na základe krvných testov, následne doporučí vhodnú liečbu.

Ľudia s nízkym krvným tlakom môžu takisto pociťovať „večnú“ únavu. Tkanivá totiž dostávajú menej kyslíka a tým pádom organizmus stráca na výkonnosti. Ďalším príznakom sú aj časté závraty či ťažkosti s koncentráciou.

Dávate si pozor na pitný režim? Dehydratácia môže prispieť k pocitom únavy. Z toho dôvodu si dávajte pozor na dostatok tekutín, nie sladených nápojov, ale čistej vody či rôznych bylinkových čajov počas dňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #únava #stres #železo #chronická únava

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...