Na zdravie! Alkohol nie je diabol, ale vyžaduje si striedmosť

Naliať si pohárik vína pred spaním či vyraziť v piatok s kamarátkami do mesta na "drink"? Poznáte to dobre aj vy?

20.03.2016 16:30
červené víno, alkohol, bolesť hlavy Foto:
Brániť sa jednému poháriku, pokiaľ žijete zdravým a aktívnym životom, síce môžete, ale nie je to nutné.
debata (2)

A asi si tiež dobre uvedomujete, že alkohol v sebe ukrýva mnoho kalórií a tiež látky, ktoré vo veľkom množstve nášmu telu rozhodne nepomáhajú. Všetkého veľa škodí. Ale na druhej strane, občas si s mierou pochutnať na dobrom Chardonay či napríklad koktejli vám určite neublíži.

Platí to aj v prípade, ak ste vyznávačkou zdravého životného štýlu a bijete sa do pŕs, že váš jedálniček je dokonale vyvážený. Aj ženy, ktoré trávia čas pravidelným cvičením a ostrozrakom kontrolujú zloženie každej prijatej potraviny, by si nemali čas od času odoprieť trošku radosti – či už v podobe sladkého zákusku, chutného likéru alebo pohárika šampanského.

Základom je v tomto smere striedmosť. Aj mnohí odborníci na výživu a zdravý životný štýl sa totiž domnievajú, že život pod prísnymi pravidlami zdravej stravy a neustáleho cvičenia je vlastne len ďalším extrémom. Neodporúčame vám teda vrhnúť sa teraz na fľašu s vodkou a celú ju do sbea vliať. Ak si však raz za čas vybehnete s kamarátkou na pohár vínka, neurobíte nič zlé.

A pokiaľ sa obávate, či sa vám nestane, že by ste mieru prijatého alkoholu prekročili, riaďte sa pár pravidlami.

  • pri domácom popíjaní si nenalievajte do pohára, ktorý držíte v ruke. Nechajte ho položený na stole. Prieskumy ukázali, že tak si človek naleje menej alkoholického nápoja.
  • pite z ťažkých masívnych pohárov. Tie podľa vedcov v ľudskej mysli evokujú dojem luxusu a drahého nápoja, ktorý máme tendenciu piť pomaly
  • ak máte radi bublinky, namiesto polosladkých verzií hľadajte ultra suché (Ultra dry), ktoré sú takmer bez cukru.
  • ak vyrážate popíjať do mesta, voľte radšej podniky s príjemnou atmosférou a pokojnou hudbou. Dunivá a výrazná basová hudba v ľudskej mysli stimuluje potrebu piť viac alkoholu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #strava #zivot #striedmosť #pohárik

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...