Urobte pre svoj chrbát niečo dobré. Nie zajtra, už dnes!

Štatistika bije na poplach. Až deväť z desiatich Slovákov pozná bolesti chrbta. Týka sa to aj vás? Je na čase niečo s tým spraviť.

24.03.2016 11:00
chrbát, bolesť Foto:
Bolesť. Poznáte?
debata

Bolesti chrbta sa stali civilizačnou chorobou pre náš životný štýl. Veľa sedíme a málo sa pohybujeme. Na to, aby sme sedeli pred televízorom, počítačom alebo neustále ťukali do klávesnice smartfóna, naše telo nie je stavané.

Dynamické sedenie

„Nemáme konštrukciu na to, aby sme dlhé hodiny sedeli v tej istej pozícii,“ vysvetlili fyzioterapeutky z rakúskeho Fachhochschul­studiengänge Joanneum, Maria Kormann a Barbara Gödl-Purrer. Naopak. Dynamické sedenie je rada expertiek. Znamená to, že každú polhodinu sa poloha chrbta pohne, pozície zmeníme aj vstávaním od stola alebo chôdzou.

Tri cviky

Tu sú tri cviky, ktoré fyzioterapeutky odporúčajú počas práce za počítačom.

Vystrieť ruky nad hlavu
Prerušte prácu, ale nevstávajte. Neopierajte sa o opierku a zadok posuňte mierne vpred, na začiatok stoličky. Chrbticu prehnite ako mačka a ruky vyšvihnite nad hlavu, čo najvyššie. V pozícii chvíľu zotrvajte.

Hlava nahor
Cvik je veľmi podobný, len ruky nevystriete. Namiesto toho sa zadívajte smerom nahor, hlavu zdvihnete akoby za slnkom. Pravidelne a zhlboka dýchate.

Vstaňte a choďte
Na jednej strane sa odporúča postaviť fľašu vody pred seba, aby sme ju mali na očiach a nezabúdali na pitný režim. Dobrým nápadom je však postaviť fľašu do kuchynky a občas sa kvôli nej postaviť. Pravdaže, nie až keď sa ozve smäd. Prechádzka, akákoľvek malá, chrbtici pomáha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechádzka #bolesť chrbta #civilizačná choroba #dynamické sedenie

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...