Štúdia: Vláknina znižuje riziko rakoviny prsníka

Zrejme existuje prepojenie medzi výživou bohatou na vlákninu a rakovinou prsníka. Čím viac vlákniny mladé ženy jedia, tým nižšie je riziko, že v dospelosti ochorejú na tento druh rakoviny.

17.03.2016 14:30
prsia, rakovina prsníka Foto:
Ilustračné foto.
debata

28 verzus 15 gramov

K tomuto záveru prišli americkí autori štúdie, ktorá bola zverejnená v marci 2016 v časopise Pediatrics. Pre štúdiu s názvom „Príjem vlákniny mladých a riziko rakoviny prsníka, získali vedci údaje od viac ako 44-tisíc žien, ktoré sa zúčastnili národnej skupinovej štúdie "Nurses'Health Study II“. U žien, ktoré počas svojich stredoškolských čias prijali denne viac ako 28 gramov vlákniny, bolo riziko rakoviny prsníka o 13 percent nižšie ako pri účastníčkach štúdie, u ktorých toto množstvo dosiahlo sotva 15 gramov za deň.

Viedli zdravší život

Autori štúdie sformulovali hypotézu, že diéta s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka. Fajčenie a užívanie hormonálnej antikoncepcie počas dospievania má totiž veľký dopad na ženské telo. Ženy, ktoré v štúdii uviedli, že jedli veľa vlákniny, viedli aj zdravší život. Podiel fajčiarok v tejto skupine bol nízky, menštruovať začali neskôr, ich BMI bolo nižšie a pili menej alkoholu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #fajčenie #štúdia #vláknina #rakovina prsníka

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....