Mravčenie či únava? Možno máte nedostatok horčíka

Kŕče v nohách, ktoré vám nedovolia spať? Podráždenosť a brnenie v končatinách? Aj toto sú niektoré z príznakov, ktoré signalizujú nedostatok horčíka v tele.

14.03.2016 11:00
brokolica Foto:
Na horčík je bohatá napríklad aj brokolica.
debata

Denná dávka horčíka je 300 až 400 mg. Aby sme si to vedeli lepšie predstaviť, je to asi 100 gramov slnečnicových semien alebo 1,5 kg brokolice. Magnézium je nevyhnutný pre život, avšak ľudské telo ho samo nevie produkovať a ukladá ho len s mierou. Zodpovedný za nedostatok horčíka môže byť jednostranná strava alebo zvýšené vylučovanie živín prostredníctvom kože alebo obličiek.

Príznaky nedostatku horčíka

Horčík je dôležitý pre srdce, metabolizmus a trávenie a často prichádza k situáciám, kedy ho je v tele málo. Fyzické vypätie, duševná práca, stres, strach či depresie. Ak ho máme málo, rýchlo to spozorujeme. Kŕče v svaloch, mravčenie, únava, nepokoj, bolesti hlavy a nespavosť sú kľúčovými, keď v tele chýba. Ak budeme tieto signály ignorovať, koledujeme si o vysoký krvný tlak, cukrovku či srdcové ochorenia.

Viac horčíka pre tehotné

Kto má podozrenie na nedostatok horčíka, mal by každopádne navštíviť lekára, aby vylúčil ochorenie obličiek alebo problémy s príjmom horčíka. Vzhľadom na to, že požiadavka na horčík sa líši v závislosti od spôsobu života, niektorým stačí príjem potravín bohatých na horčík, zatiaľ čo iní sa musia spoliehať na potravinové doplnky. Zvýšiť potrebu potrebujú tehotné ženy, ale aj profesionálni športovci, alkoholici alebo ľudia, ktorí majú veľa stresu. Existujú tiež lieky, ktoré majú vplyv na absorpciu minerálov a preto nedostatok horčíka ešte podporujú.

Kde ho nájsť

Prevenciou proti nedostatku horčíka je v prvom rade pestrá strava, doplnená o potraviny, ktoré sú na horčík bohaté. Patrí sem zelená zelenina (fenikel, špenát, brokolica), oriešky, fazuľa, slnečnicové semená, strukoviny (najmä sója či cícer), celozrnné produkty (proso, hnedá ryža, ovsené vločky) a niektoré druhy minerálok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minerálka #cukrovka #stres #brokolica #obličky #horčík #brnenie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...