Petržlen plný živín! Prispieva aj k duševnej pohode

Ak chceme jedlu dodať arómu a špecifickú chuť, často siahneme po petržlene.

25.02.2016 09:00
petržlen Foto:
Petržlen.
debata

Bezkonkurenčne však chutí čerstvý, ideálne práve odtrhnutý zo záhradky, na jarných zemiakoch. Už onedlho! Pripomeňme, že nášmu telu toho dodáva oveľa viac.

Duševná pohoda

Suma sumárum, je chutný, zdravý a dobrý. Petržlen je jednoducho všestranný v kuchyni a tiež prispieva k duševnej pohode. Tento druh koreňovej zeleniny odvodňuje, vďaka vysokému obsahu draslíka – cca 100 gramov petržlenu obsahuje 1000 miligramov minerálnych látok. Na porovnanie: celozrnný chlieb obsahuje len štvrtinu z tohto množstva.

Výbuch živín

Petržlen sa pýši aj provitamínom A a vitamínmi B1, B2, C, E ako aj stopovými prvkami – meď, zinok a fluór. Teda skutočný výbuch živín. Za jeho úžasnú chuť sú zodpovedné éterické oleje. Siahnite radšej po petržlene s hladkými lístkami, pretože ten je bohatší na éterické oleje, ako kučeravé odrody.

Petržlen v kuchyni

Hodnotné zložky, ktoré petržlen obsahuje, neznášajú vysoké teploty, a preto by mal byť petržlen do jedla primiešavaný po varení. Aj chuť jedla je potom oveľa intenzívnejšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #petržlen #zinok #draslík #aróma #duševná pohoda #éterické oleje

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...