Spánok každonočný. Ako vie pomáhať aj škodiť?

K životu potrebujú spánok ľudia aj všetky živočíchy na planéte. Bez spánku hrozia psychické poruchy, dokonca aj smrť vyčerpaním.

12.02.2016 17:00
spánok, oddych, relax Foto:
Príliš dlhý spánok má negatívne dôsledky rovnako ako nedostatok spánku.
debata

Je skrátka studňou vitality a pre niektorých sa stal najobľúbenejšou činnosťou života. To už však nemá so zdravím nič spoločné.

Spánkový autopilot

V živote je ideálne, ak sa nastavíme na spánkového autopilota, čo v praxi znamená, že nebude potrebné vstávať s budíkom. Spánok je jedna z mála súčastí v našom živote, ktoré sa dajú plne automatizovať. V praxi budete zaspávať každý deň v približne rovnakom čase a v rovnakom čase sa vaše telo zobudí plné energie a sily. Na to však potrebujete sedem až osem hodín kvalitného spánku.

Nie je jedno kedy spíte

Mnohým nejde do hlavy, prečo sa tvrdí, že najlepší spánok je do polnoci. Skutočne to nie je jedno, kedy spíte. Ľudský organizmus je súčasťou prírody a tá sa zobúdza a zaspáva v určitých cykloch. Do polnoci sú tak skutočne najpriaznivejšie podmienky pre to, aby si naše telo oddýchlo. Vstávať na svitaní tak bude lahoda a nebude si na vás dovoľovať únava.

Nespite málo

Nedostatok spánku znamená, že sa vám začnú v tele spúšťať nezdravé procesy. To isté nastane, ak budete mať nepravidelné zaspávanie. Nepomôže dokonca ani víkendové dospávanie. Naopak, takto sa najskôr prejavia problémy so zaspávaním a prebdená noc strávená prehadzovaním je blízko realite. Takýmto štýlom ste na vhodnej ceste k zdravotným chorobám srdca, obezite aj cukrovke, pretože nedostatok spánku, respektíve jeho zlé nastavenie, sa prejaví znižovaním citlivosti na inzulín a riziko diabetu sa zvyšuje o viac ako 10%.

Neprespite si život

Následok zlého prístupu k spánku je aj akútna potreba zdriemnutia si počas dňa, čo opäť zle pôsobí na nočný spánok. Ak sa však začnete spánkom príliš opájať a spíte viac ako 10 hodín denne, na organizmus to má podobne negatívne dôsledky ako spánková deprivácia. Príliš dlhé zotrvávanie v posteli zvyšuje možnosť dostať diabetes a priberať budete takmer aj z vody. Navyše sa k tomu pridáva aj nedostatok kreativity, horší úsudok a zhoršenie pamäti.

Spánok rovnako dôležitý ako jedlo

Treba mať na zreteli, že spánok je pre náš život rovnako zásadný ako stravovanie. Preto je dôležité venovať potrebe spánku a jeho kultivácii toľko pozornosti ako tomu, čo práve máme na tanieri. Sú to totiž dva piliere nášho zdravého života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #spánok #relax #nespavosť

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...