Rozličné druhy kapusty zvyknú na Slovensku bodovať najmä počas jesene, ale aj február je mesiacom, kedy v obchodoch dostanete čerstvé a práve dozreté hlávky tejto chutnej zeleniny. Červená, čínska či klasická kapusta pritom môžu byť súčasťou zdravého jedálnička, ktorý dokáže vytvoriť podmienky pre jarnú detoxikáciu a zabojovať tiež proti jarnej únave.
Ak teraz opomenieme kvasenú podobu kapusty, hlavnkovú zeleninu zvykneme v slovenskej kuchyni upravovať tepelne ako prílohu k mäsám či napríklad cestovine. Pridáva sa tiež do polievok, omáčok, alebo do zmesí s mletým mäsom. Samozrejme, jedna z najzdravších foriem je kapusta v surovom stave.
Niekedy stačí, ak si jednoduché len umyjete jednotlivé listy a pochrúmete si na nich večer pri televízii, inokedy môžete kapustu pridať do šalátov či ako čerstvú prílohu k mäsu.
Práve v čerstvom stave dokáže kapusta zabojovať na niekoľkých frontoch, čo sa týka nášho zdravia. Mali by ste vedieť, že…
1. Prospieva línii
Má veľmi málo kalórií a podáva sa práve pri diétach či detoxikácii, keďže navyše zlepšuje trávenie a metabolizmus.
2. Znižuje cholesterol
Vláknina obsiahnutá v kapuste znižuje krvný cholesterol a riziko srdcových chorôb.
3. Chráni zrak
Vo veľkom množstve obsahuje karotenoidy, ktoré zabraňujú poškodeniu očí pri nadmernom kontakte s UV žiarením
4. Zlepšuje imunitu
Vďaka obsahu vitamínov a minerálov dokáže aktivovať v tele obranné procesy a zlepšuje bunkovú výmenu aj odolnosť tela voči baktériám či vírusom. Má navyše vysoké protizápalové účinky.
5. Zlepší výkon a dodá energiu
Obsahuje rozličné zdravé mastné kyseliny, ktoré chránia srdce. Železo obsiahnuté v kapuste dodáva energiu svalom a vitamín K zase pomáha udržiavať zdravé kosti a kĺby.
6. Bojuje s rakovinou
Samozrejme, zázračný liek to nie je, ale viacero vedeckých prieskumov dokázalo, že konzumovanie surovej kapusty dokáže pomáhať pri určitých druhoch rakoviny. Jedným z nich je napríklad rakovina žalúdka.