10 spúšťačov bolesti hlavy, o ktorých ste možno nevedeli

Zas a znova vás trápia bolesti hlavy, avšak neviete si vysvetliť, z akého dôvodu? Tu je niekoľko spúšťačov, ktoré by ste mali poznať.

15.02.2016 09:30
bolesť hlavy, migréna Foto:
Bolí, veľmi... A neprestáva? Skúmajte, čo je za tým!
debata

Vône

Parfum by vás nemal zaťažiť, avšak čistiace prostriedky, zmäkčovadlá či osviežovače vzduchu obsahujú aromatické látky, ktoré môžu niektorým citlivým ľuďom spôsobiť bolesti hlavy.

Tabletky

Sú tabletky, po ktorých siahneme, keď nás bolí hlava. Paradoxne môžu vyvolať presne opačný efekt, predovšetkým, ak ich užívame častejšie ako 10–15-krát za mesiac. Ich účinok môže byť v tomto prípade úplne opačný.

3D filmy

Cítili ste už po zhliadnutí 3D filmu tlak v hlave? Za normálnych okolností tlačia naše oči do mozgu spolu dva obrázky. Pri 3D technike sú ale dva dvojité obrazy – čo pre naše oči aj mozog znamená skutočne záťaž. Toto napätie sa môže prejaviť bolesťou hlavy. Pomáha posadiť sa v kine čo najviac dozadu a do stredu radu, ak je to možné.

Vankúš

Prebúdzate sa pravidelne s bolesťou hlavy? Príčina potom tkvie pravdepodobne vo vankúši. Máme tendenciu používať príliš veľký a vysoký vankúš, avšak ramená sú v ňom „utopené“ a krk sa nemôže uvoľniť. Výsledkom je bolesť hlavy.

Zmrzlina

Nie, nie sú to ingrediencie zmrzliny, ktoré spôsobujú bolesti hlavy. Chladné receptory na podnebí dráždia takzvaný trojklanný nerv, ktorý okamžite vyšle do mozgu signály bolesti. Ak teda zareagujete po studenom bolesťou, radšej jedzte veľmi pomaly.

Málo pijete

Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča dospelým vypiť denne aspoň dva litre vody. Kto pije menej, vysušuje si telo, jeho krv bude hustejšia a koleduje si o intenzívnu bolesť hlavy.

Histamín

Skúste si spomenúť: Prepadli vás bolesti hlavy po konzumácii potravín ako je saláma, parmezán, sleď či tuniak? Možno trpíte histamínovou neznášanlivosťou. Bolesti sa objavia hneď po jedle, ale po hodine sa aj vyparia.

Kabelka

Bolesti hlavy môže spôsobiť aj jednostranná záťaž v oblasti ramien a krku. Preskúmajte teda svoju kabelu. Je príliš veľká, ťažká a nosíte ju vždy na jednej strane?

Nedostatok horčíka

Ak trpíte chronickými bolesťami hlavy, do úvahy pripadá nedostatok horčíka. Aby ste sa mu vyhli, mali by ste často konzumovať celozrnné produkty a jesť zelenú zeleninu. Pomáha aj minerálna voda s horčíkom s viac ako 100mg/l.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #bolesť hlavy #ramená #horčík #vankúš #spúšťač #histamín

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....