Šport náš každodenný? Ani náhodou, Slováci sa v pohybe nepretrhnú

Pohyb, zdravší životný štýl, viac fyzickej aktivity aj pestrejší a zdravší jedálniček? Možno je to trend, o ktorom sa píše v časopisoch, ale realita je omnoho skeptickejšia.

09.02.2016 12:00
CVIK 1 - pevný zadoček a stehná Foto:
Ako sú na tom s cvičením Slovenky a Slováci?
debata

Nedávny prieskum, ktorý sa uskutočnil na vzorke 600 respondentov vo veku od 18 do 55 rokov, priniesol skľučujúce závery. Celkovo 43 percent Slovákov sa vôbec nevenuje športu.

Ako ukázali výsledky, niekoľkokrát do týždňa športuje 25 percent respondentov. Športové aktivity sú súčasťou každého dňa siedmich percent opýtaných.

Najčastejším dôvodom, prečo ľudia nešportujú, je nedostatok voľného času. Odpovedalo tak 45 percent z nich. Ďalšími príčinami sú venovanie sa pasívnym činnostiam (28 percent), nechuť vykonávať športové aktivity (19 percent) alebo zdravotný stav (18 percent).

„Až 60 percent respondentov tvrdilo, že v minulosti športovali častejšie ako v súčasnosti. V budúcnosti sa plánuje venovať športu častejšie ako v súčasnosti 54 percent opýtaných,“ uviedla Linda Carbone z agentúry TNS Slovakia, ktorá prieskum realizovala.

Štrnásť percent Slovákov sa venuje športu viac ako v minulosti, pričom 26 percent ľudí si vymedzuje na šport stále rovnaký čas. Svoj vzťah k športu neplánuje v budúcnosti zmeniť 42 percent respondentov, pričom štyri percentá chcú svoje športové návyky obmedziť.

Najčastejšie sa ľudia venujú individuálnym športovým aktivitám (59 percent). Individuálnym aj kolektívnym športom holduje 22 percent opýtaných a len kolektívne športy preferuje 13 percent.

Ako sú na tom naše čitateľky?

Adela z Bratislavy, 34 rokov

Máme dve deti a s nimi sa naozaj športovanie dá zvládať ťažko. Ja som cvičiť začala ako študentka a pravidelne som chodievala na hodiny aerobiku. Potom som ho vymenila za posilňovňu, kde som zväčša behala na páse, alebo bicyklovala. Zhruba hodinku. To robím dodnes, hoci už nie tak často. Kedysi som sa venovala športovým aktivitám tri až štyrikrát do týždňa, dnes som rada, ak sa mi to podarí dvakrát. Väčšinou je to cez víkend – sobota popoludní, manžel dostane deti na starosť. Alebo ich dáme do detského kútika a obaja ideme cvičiť. Cítim však na sebe aj na ňom, že už nie sme takí ohybní, pevní, ani kondične zdatní v porovnaní s obdobím, keď sme spolu začali chodiť. Mimochodom, stretli sme sa v posilňovni :)

Zuzana zo Senca, 28 rokov

Pracujem v Bratislave, ale stále dochádzam domov – denne. Tak si viete predstaviť, ako to vyzerá s mojím cvičením. Nie, necvičím. Snažím sa aspoň zdravšie stravovať. Hoci, ak prídem domov okolo siedmej večer, zväčša to končí pri šaláte s mozarellou. Jeden čas som sa dohodla s kolegyňou a kamarátkou, že budeme chodiť cvičievať po práci. Lenže, to pre mňa znamenalo, že som prichádzala domov pred deviatou. Navyše u nás žien je problém, že okrem hodinky vo fitku alebo na nejakej joge ešte potrebujeme ďalšiu hodinu na sprchu, umytie vlasov a úpravu. Je to zložité. Zatiaľ to nezvládam.

Anna z Nitry, 45 rokov

Kedysi som milovala pohyb, ale viete, v mojej mladosti veci ako posilňovňa celkom nefungovali. Vynahradila som si to však neskôr a vlastne sa venujem cvičeniu dodnes. Našla som si tak niekoľko dobrých priateľov, istý čas sme dokonca chodili na zájazdy cvičiť aerobik. Ten už dnes nerobím. Trošku som spomalila v tempe, čo sa týka kardia, ale ak to ide, snažím sa každý deň urobiť aspoň drobnosť. Niekedy si ľahnem pred televíziu v obývačke a robím aspoň desať minút brušáky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #cvičenie #pohyb #aktivita #Slovák

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...