Zdravie ukryté vo voňavej fľaštičke: Vyriešte problémy s olejmi

Silu vôní nepodceňovali naši predkovia už pred stáročiami. A nemali by sme to robiť ani dnes. Okrem príjemných pocitov totiž mnohé dokážu doslova liečiť.

06.02.2016 08:00
Esenciálne oleje dokáže s naším zdravím zázraky. Foto:
Esenciálne oleje dokáže s naším zdravím zázraky.
debata

Základom je, samozrejme, výber kvalitných esenciálnych olejov. Niektoré značky ponúkajú 100-percentné prírodné oleje, niekde sa oleje miešajú a zjemňujú tak intenzitu, aj vôňu. Ich využitie pri zdravotných problémoch alebo ťažkostiach vás však prekvapí.

Dýchanie

Ak máte problémy s dýchaním, či už kvôli rozmáhajúcej sa infekcii alebo aj pri dlhodobej fyzickej záťaži, vyskúšajte eukalyptový olej, ktorý je kľúčovou prísadou v liečivách na kašeľ a hrdlo či rozličných krémoch a mastiach na hrudník.

Bolesť hlavy, migréna

Esenciálny olej z mäty dokáže pomôcť pri nepríjemných bolestiach. Skúste si pár kvapiek votrieť do dlaní a následne sa z dlaní zhlboka nadýchnite. Potom si dlaňami premasírujte krčnú chrbticu. Pri bolesti hlavy pomáha aj levanduľa.

Spánkové problémy

Upokojujúco a relaxačne pôsobí už spomenutá levanduľa. Nie nadarmo sa jej výťažky pridávajú aj do rozličných upokojujúcich čajov. Ako olej môže byť použitá tak, že pár kvapiek nakvapkáte na posteľnú bielizeň, prípadne navoniate vrecúško s bylinkami, ktoré si položíte na nočný stolík.

Splín a zlá nálada

Pri podobných pocitoch skúste privoňať k esenciálnym olejom z citrónu alebo grapefruitu. Exotický citrusový odór prináša uvoľnenie a relax.

Svalová bolesť

Ak trpíte bolesťou svalov, vyskúšajte kúpeľ s pridaním pár kvapiek rozmarínového oleja, podobné platí aj pri oleji z cyprusu, ktorý má nezameniteľnú vôňu a relaxačné, ale aj uvoľňujúce účinky. Pri kúpeli neprekračujte teplotu vody nad 40 stupňov Celzia. Ležte vo vani zhruba 15 až 20 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vôňa #rozmarín #aromaterapia #levanduľa #mäta

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...