Čo hovoria nechty o vašom zdraví?

Človek by mal počúvať a všímať si svoje telo. Nechty sú veľkým zrkadlom nášho zdravotného stavu a preto sa neoplatí iba ich pretrieť lakom a tváriť sa, že je všetko v poriadku.

30.01.2016 14:00
nechty, ruky, manikúra Foto:
Aj malé fliačky a čiarky na nechtoch chcú niečo povedať.
debata

Rozhasený organizmus sa skôr či neskôr prejaví a kto nevníma šepot tela, toho nech neprekvapí, keď sa „znenazdajky“ objaví závažná choroba.

Bledé nechty

Veľmi nebadaná zmena, no ak miesto ružového lôžka zrazu vidíte, že máte pod nechtami viac bieleho, môže to naznačovať problém s krvotvorbou, špeciálne nedostatok červených krviniek. Takisto môže ísť o nízke hladiny železa. Skúste konzumovať prírodné potraviny s vyšším obsahom železa, vyhnite sa rafinovaným cukrom a pri preventívnej prehliadke sa oplatia aj pečeňové testy.

Žlté nechty

Sú veľmi jasným signálom, že fajčíte viac ako by ste mali. Ak však cigarety nie sú na zozname vašich zlozvykov, môžu byť znakom plesňových ochorení a infekcii nechtového lôžka. Návšteva kozmetičky určite padne vhod.

Čierne lôžka

Zvyknú sa objavovať po zranení nechtu, no ak sa čierna škvrna zjaví bez mechanického poškodenia, treba byť veľmi obozretný. Je to charakteristická črta melanómu a určite netreba odkladať návštevu lekára. Práve tieto typy rakoviny totiž zvyknú veľmi rýchlo tvoriť metastázy.

Lámavé nechty

Konček nechtu by mal byť pevný a pružný. Niekedy však býva lámavý, dokonca až rozstrapkaný. Takéto správanie vášho nechtu môže naznačovať nesprávne fungovanie štítnej žľazy. Tá totiž reguluje metabolizmus a príliš málo hormónov štítnej žľazy môže viesť k vypadávaniu vlasov a práve lámavosti a štiepeniu nechtov.

Biele fliačky

Pozor na ne! Aj malé biele fliačky a čiarky na nechtoch chcú niečo povedať. Ide obvykle o hlásenie nedostatku bielkovín alebo vitamínov. Vo vážnejších prípadoch vykazujú aj problémy s obličkami. Preto ak ani po zmene stravy na pestrú a zvýšení podielu minerálnych látok a vitamínov v strave biele bodky nezmiznú, je na mieste konzultovať problém s lekárom, alebo zájsť na prehliadku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #nechty #manikúra #sfarbenie nechtov

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...