Očami odborníčky: Prečo nepotrebujeme biely cukor?

Odborníčka na výživu a predovšetkým na oddelenú stravu, Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. vymenúva, prečo je biely cukor pre naše telo nebezpečný.

02.02.2016 09:00
cukor Foto:
Biely cukor, z ktorého sa tak veľmi priberá...
debata

Malátnosť a únava

Keď zjeme výrobok, ktorý obsahuje biely cukor, veľmi skoro sa krvné riečisko náhle zaplaví cukrom – glukózou. To vyprovokuje podžalúdkovú žľazu k intenzívnej produkcii inzulínu, ktorý má za úlohu premeniť nadbytočnú glukózu na zásobný polysacharid – glykogén. Ten sa potom ukladá v svalových bunkách a pečeni, aby sa mohol využiť ako palivo pri zvýšenej námahe a v mimoriadnych situáciách. Pretože indukcia inzulínu je veľká a náhla, odbúra inzulín počas asi 30 minút viac glukózy, ako je únosné. Nastáva paradoxný stav – napriek tomu, že sme zjedli cukor, máme ho zrazu nedostatok. Prejaví sa to hypoglykémiou, prechodným nedostatkom glukózy vo všetkých telových bunkách. Nedostatočným prívodom energie sú postihnuté najmä mozgové bunky, čo sa prejavuje malátnosťou a únavou.

Premieňa sa na tuk

Nadbytočný cukor sa z 30 až 40 percent premieňa na tuk a prispieva k nadváhe.

Zhoršená výživa mozgu

V žalúdku ničí kyselinu glutámovú a vitamín B1, čo spôsobuje zhoršenú výživu mozgu.

Kyselina mliečna ako jed

Odbúraním cukru sa tvorí kyselina mliečna, ktorá sa ako jed hromadí v mozgu. Možno ju zlikvidovať len oxidáciou kyslíkom, ktorý potom chýba mozgovým bunkám. Mozog a celá nervová sústava tak trpia nedostatkom cukru, kyslíka, vitamínov B1 a B3, vápnika, horčíka atď.

Znižuje aktivitu enzýmov

Cukor znižuje aktivitu mnohých enzýmov (aj tráviacich) a zhoršuje funkciu sérových proteínov.

Prispieva k obezite

V kombinácii cukor – tuk robí tuk stráviteľnejším. V tejto kombinácii sa často vyskytuje v potravinách, zákuskoch, koláčoch a pod. Tieto dve prísady tvoria spolu koncentrovaný zdroj energie, čo prispieva k obezite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #nadváha #inzulín #glukóza #biely cukor #kyselina mliečna

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...