Prestať fajčiť sa oplatí. Poradíme vám, ako na to

O tom, že fajčenie škodí zdraviu, písať nemusíme. Ani o tom, že skoncovať s touto závislosťou nie je vždy ľahké. Takto si prvé kritické dni uľahčíte.

12.01.2016 09:00
Aj keď málo fajčíte, veľa riskujete! Foto:
Aj keď málo fajčíte, veľa riskujete!
debata

Zo dňa na deň

Skoncovať s fajčením postupne – znižovať dávky, nie je dobrý nápad. Keď budete na čísle tri, naraz si zvýšite dávku na štyri a onedlho môžete byť presne tam, kam ste sa už nikdy nechceli vrátiť. Potrebujete k tomu pristúpiť razantne. Jedného dňa si povedať, že už viac fajčiť nebudete. A je jedno, koľko cigariet sa aktuálne nachádza vo vašej škatuľke. Môžete ich aj pokojne roztrhať. Svoju závislosť potrebujete ukončiť mentálne. Nezabudnite odstrániť tiež všetko, čo s fajčením súvisí. Popolníky, tabak, cigarety, papieriky, zapaľovače. Preč so všetkým.

Hľadajte pokojné chvíľky

Dobre vieme, že najväčšia chuť na cigaretu nás prepadne, keď máme stres. Záťažové chvíle v práci, hádka s priateľom. Nebezpečné je aj ísť si sadnúť s priateľmi, pravdaže, fajčiarmi. Preto je najvhodnejšie začať cez víkend, sviatok alebo počas dovolenky. Pripravte si také dni, aby ste veľa oddychovali, spali a len tak sa „ponevierali“. S nevrlosťou a nervozitou rátajte tak či tak. Ide o abstinenčné príznaky a dobrou správou je, že prejdú čoskoro.

Pripravte sa na krízu

Ak vás prepadne chuť na cigaretu, povedzme v práci, kde ste boli zvyknutá dať si prvú ku káve, siahnite po žuvačke, alebo vypite pohár vody. Pomáha aj autogénny tréning. Vyskúšajte všetko, len sa, preboha, nevráťte k cigarete. Ak ste vydržali prvé dva kritické dni, bola by škoda opäť začať a uznať zlyhanie.

Spíšte si dôvody

Ak si so sebou ešte stále neviete dať rady, spíšte si na papier všetky dôvody, prečo sa vám skoncovať s fajčením naozaj oplatí. Riziko rakoviny. Veci, ktoré vám neustále smrdia, ak sa vrátite zvonka a musíte ich vetrať na balkóne alebo stále prať. Nikotínový dych. Zažltnuté zuby. Bledá pokožka. Problémy s dýchaním. Cvičenie a fajčenie už nejdú dohromady. Alebo plánujete otehotnieť? Pozrite sa, veď motiváciu máte silnú!

Znova o abstinenčných príznakoch

Už vopred s nimi rátate a oni jednoducho prídu. Možno budete v noci zle spať, budete nervózna a budete kašľať. To všetko je normálne – sú to signály, že vaše telo sa zotavuje z jedu, ktorým ste ho dlho zásobovali. Čistí sa. Presne to potrebujete. Majte na pamäti, že takto to nebude vždy, len prvých pár kritických dní. To prežijete. Potom prevážia pozitívne aspekty. Zlepší sa vám napríklad chuť, vaše vlasy už nebudú mať nikotínový nádych… Dovtedy vypite denne aspoň tri litre vody či bylinkového čaju. Akupunktúra môže pomôcť zmierniť podráždenosť.

Hýbte sa!

Pohyb je vhodný na prekonanie hnevu a nervozity, ktoré vami lomcujú. Je jedno, či zvolíte „len“ prechádzky na čerstvom vzduchu, budete sa potiť vo fitnescentre alebo často plávať v bazéne.

Odmeňte sa

Denne si bokom odkladajte sumu, ktorú by ste inak prefajčili. Robte to tri mesiace, s tým, že si neskôr za tieto ušetrené peniaze kúpite niečo pekné. Nové šaty, kabát, čižmy, mobil, encyklopédiu, hocičo… Prestať fajčiť sa oplatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cigareta #stres #nervozita #víkend #abstinenčné príznaky

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...