Spomienky z detstva ovplyvňujú to, čo máme na tanieri

Hovorí sa, že sme to, čo jeme. V skutočnosti sme ale to, čo sme jedli a na čo sa pamätáme.

07.01.2016 07:00
Chuť na jedlo sa nám vytvára v spomienkach. Foto:
Chuť na jedlo sa nám vytvára v spomienkach.
debata

Spomienky vzťahujúce sa k jedlu nemálo ovplyvňujú to, čo si denne kladieme na tanier. Uvádza sa to v novej štúdii švajčiarskych vedcov. Muži milujú cestoviny a mäso, pretože im pripomínajú materskú starostlivosť, zatiaľ čo ženy majú rady sladké pokrmy, ktoré im pripomínajú príjemné chvíle strávené v kuchyni. Chuť sa utvára od najútlejšieho veku. Môžeme však dokázať zmeniť svoje návyky tak, že sa pokúsime pamäť oklamať, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Vedci z Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku vyzvali dobrovoľníkov, aby oznámkovali pochutiny, ako je čokoláda, zemiačiky či sladkosti, a potom s pomocou funkčnej magnetickej rezonancie sledovali, ktoré časti mozgu sa u každého z nich aktivujú. Ukázalo sa, že sledované osoby sa rozhodovali vždy pre také pochutiny, na ktoré si z prvej časti testu lepšie pamätali. Potvrdilo to aj aktivovanie oblastí pamäte.

Spomienka na jedlo je hlavným motorom voľby, ktorá prichádza v dôsledku zosilnenej komunikácie medzi hipokampom, zónou mozgu, ktorá je kľúčová pre zobrazovanie spomienok, a častí prefrontálnej mozgovej kôry, ktorá je „sídlom“ rozhodovacích procesov. V štúdii sa podrobne vysvetľuje, čo sa deje v mozgu, keď spomienka oživí túžbu po pochutine, ale to isté sa deje zakaždým, keď jeme a vysvetľuje to tiež, prečo má každý z nás svoje obľúbené jedlá.

Nejde len o obľúbené jedlá, ale aj o vône, ktoré pripomínajú pokojné chvíle a rodinné zvyky. Potvrdzuje to výskum Briana Wansinka, riaditeľa Food and Brand Lab pri americkej Cornellovej univerzite.

Jedlá, ktoré pripomínajú pokojné ovzdušie, sa však líšia podľa pohlavia: zatiaľ čo muži dávajú prednosť cestovinám a mäsu, pretože im pripomínajú materskú starostlivosť a starostlivosť, ženy majú v obľube čokoládu a torty navodzujúce príjemné spomienky vzťahujúce sa k príprave jedál. Tieto pokrmy sú preferované vtedy, keď potrebujeme jedlo „pre útechu“.

Pri každodennom výbere jedálnička sa však spoliehame na spomienky na to, čo nám chutilo. Jeme najprv hlavou, až potom ústami. A spomienky, ktorými sa v priebehu života pri výbere jedla riadime, sú spojené s ranným detstvom. „Chuť sa utvára už od útleho veku. Spojenie príjemných spomienok z detstva s vyváženou a zdravou stravou je najlepší prostriedok, ako si v dospelosti vytvoriť správny jedálniček a vyhnúť sa tak nadváhe a obezite,“ uvádza Bettina Cornwellová z americkej Oregonskej univerzity.

Musíme však dávať pozor na negatívne spomienky. Výskum vedený Elizabeth Loftusovou z Kalifornskej univerzity ukázal, že je možné vštepiť si negatívne spomienky na jedlo a zmeniť tak svoje zvyklosti pri stole. Loftusovej sa podarilo „presvedčiť“ niekoľko dobrovoľníkov o tom, že im v detstve bolo zle, keď jedli vajcia. Falošné spomienky na jedlo sa môžu vytvoriť aj pomocou rozhovorov s inými osobami.

„Dobrovoľníci potom podstatne znížili spotrebu vajec a to isté sa podarilo aj s ďalšími jedlami, ako je napríklad zmrzlina. Ide to aj opačne: pri sérii pokusov sme dobrovoľníkom vštepili falošné pozitívne spomienky a presvedčili sme ich, že ich obľúbeným jedlom v detstve bola špargľa. Výsledkom bolo, že na ňu potom mali väčšiu chuť a jedli ju častejšie. To všetko naznačuje, že spomienky môžu na jednej strane riadiť výber potravín, ale na druhej strane môžu byť ‚ovládané‘: obézny mladík by tak mohol byť podrobený terapii na báze falošných pozitívnych spomienok spojených so zdravou stravou,“ hovorí Loftusová.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #vedci #motivácia #chuť #spomienka

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....