Chcete schudnúť? Jedzte zákusky či nezdravé veci pred zrkadlom

Chcete schudnúť? Potom jedzte pred zrkadlom, radí denník The Washington Post.

06.01.2016 12:00
hamburger - prekvapenie - jedenie - nezdravý... Foto:
Pozrite sa na seba do zrkadla, keď jete niečo nezdravé.
debata (1)

Nová štúdia zistila, že keď sa na seba človek pozerá, zatiaľ čo konzumuje niečo nezdravé – napríklad porciu čokoládovej torty – jedlo mu začne menej chutiť, a nakoniec ho zje menej, ako pôvodne chcel.

Ata Jami, profesor marketingu z Floridskej univerzity, ktorý sa zameriava na správanie spotrebiteľov a ich rozhodovanie, skúsil zistiť, či a ako ovplyvní zrkadlo spôsob, akým jedia dve skupiny študentov.

Pod zámienkou chuťovej skúšky si všetci mohli vybrať medzi kúskom čokoládovej torty bežne predávanom v supermarkete a medzi ovocným šalátom. Polovica študentov potom bola náhodne usadená v miestnosti so zrkadlom, druhá polovica v miestnosti, kde na seba nevideli.

Potom, čo ochutnali pokrm, ktorý si vybrali, dostali otázku, ako im jedlo chutilo, a či by si dali ešte trochu. Študentom, ktorí sedeli pred zrkadlom, chutila torta menej ako tým, ktorí sa nevideli. U študentov konzumujúcich ovocný šalát podobný rozdiel štúdie nezistila.

„Nechcete sa vidieť pri konzumácii nezdravého jedla, pretože to nezodpovedá pravidlám zdravej stravy,“ povedal Jami. A tento rozpor znamená, že sa ľudia necítia príjemne – aj keď si sami neuvedomujú prečo. „A pretože si neuvedomujú, prečo sa necítia dobre, napadne ich, že niečo nie je v poriadku so samotným jedlom. Hľadajú nejaký vonkajší faktor, ktorému by mohli pripísať vinu za to, že nemajú dobrý pocit,“ dodal.

Môže teda umiestnenie zrkadla v dome pomôcť zbaviť sa konzumácia nezdravých pochutín? Jami si myslí, že odpoveď znie áno. Ľudia podľa neho môžu zrkadlo zavesiť napríklad do kuchyne, kde je pohľad na seba samých môže v poslednej chvíli prinútiť siahnuť radšej po jablku než po sáčku s vyprážanými zemiakovými lupienkami.

Aj reštaurácie by mohli týmto spôsobom povzbudiť stravníkov, aby si radšej vyberali zdravšie varianty ponúkaných pokrmov. A ak bude mať reštaurácia vyššie percento zisku na šalátoch než na dekadentných torách či zákuskoch, tým lepšie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #sladké #zrkadlo #nezdravé #konzumovanie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...