Meditácia! Váš nový recept na nespavosť

Spánok je zdravý, telo ho potrebuje, spať musíme aspoň osem hodín denne. To už dávno vieme. Ale čo v prípade, ak spať chceme, ale akosi to nejde? Zabráni tomu napríklad meditácia.

14.12.2015 17:00
meditácia Foto:
Aj vďaka meditácii sme šťastnejší.
debata

Nespavosť pre nepokoj

Počas spánku naše telo odpočíva. Stihne v tom čase toho akosi priveľa. Náš imunitný systém pracuje na plné obrátky, obnovujú sa naše bunky, rastú svaly, spaľujeme tuky. Snívame, spíme a odrazu máme na chvíľu pokoj od každodenných starostí. O tomto pokoji sa však nedá hovoriť, ak zaspať nemôžeme. Myšlienky prichádzajú jedna za druhou, nedajú sa vypnúť, ocitáme sa v myšlienkovom kolotoči, ktorý nemá konca kraja. Riešime vzťahové problémy, stres v práci, nespokojnosť v rodine. Niečo, čo nás neustále trápi, prináša do nášho života nespavosť.

Meditujte, ak sa vás to týka

Kto praktizuje jogu, vie, že upustenie od pozemských vecí je niečo zásadné. Dá sa to prirovnať k malému vnútornému jarnému upratovaniu. Meditácia pomáha proti nespavosti, pretože vďaka dychovým cvičeniam pomáha vypnúť telo a myseľ. Predtým, ako si ľahnete do postele, začnite s tzv. pokojnou fázou.

Ako na to?

Vedome vdychujte, na špičke sa chvíľu zastavte, aby ste potom všetok vzduch pomaly a opäť vedome vydýchli. Zatvorte oči a telo sa snažte držať vzpriamene. Klasická meditačná hudba pomôže, nechajte si ju znieť, kým celkom nezaspíte. Pomaly uvoľňujte svoje myšlienky, sústreďte sa na svoje telo. Pozorujte a počúvajte svoje dýchanie, akoby to v tomto momente bolo to najdôležitejšie, čo sa deje.

Vzdialiť sa od problémov

Ak máte stále problémy s pokojom, ktorý neprichádza, predstavte si, že ste vták, ktorý vyletel zo svojho hniezda a pomaly si lieta vo vzduchu. Letí smerom nahor a všetky domy sú zrazu miniatúrne, sotva rozoznateľné. Táto pozícia je vaším cieľom. Domy signalizujú vaše problémy, od ktorých sa potrebujete vzdialiť. Nechajte ich odísť a nespavosť vás viac nebude trápiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #stres #nepokoj #meditácia #nespavosť #myšlienky #myseľ

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...