HIV ohrozuje aj heterosexuálov. Mnohí stále odmietajú chránený sex

Aj vy stále patríte medzi ľudí, ktorí veria tomu, že vírus HIV ohrozuje iba homosexuálov? Zabudnite. Fakty hovoria inak.

25.11.2015 11:00
Chránený sex Foto:
Chránený sex je základným kameňom pri ochrane sexuálneho zdravia. Samozrejme, nezvládne všetko. Pričasté striedanie partnerov prináša aj ďalšie riziká.
debata

Vírus HIV ohrozuje tiež heterosexuálnu komunitu. Na utorňajšej tlačovej konferencii na to upozornili slovenskí odborníci. Ako uviedli, hoci väčšinu infekcií vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti zaznamenali na Slovensku v skupine mužov majúcich pohlavný styk s mužmi a získanie nákazy homosexuálnym stykom stanovili v 62,8 percentách prípadov, v prípade heterosexuálnych stykov išlo o 22,9 percent infekcií. Pritom práve heterosexuálna komunita menej myslí na riziká spojené s HIV.

Bez kondómu! S ním ma to nebaví

Nie je nič výnimočné, ak heterosexuálny muž alebo žena v súčasnosti striedajú viac partnerov. Používanie kondómu však nie je u nich zautomatizované. „Nemám to rada s prezervatívom.“ „Je to nepríjemný pocit, ja tak nedospejem k vrcholu.“ „Načo by som používal kondóm, ja som zdravý.“ Aj to sú reakcie, ktoré zaznejú, ak sa medzi heterosexuálmi opýtate, ako sú na tom s praktizovaním chráneného sexu. Nemusí ísť pritom len o ohrozenie vírusom HIV, pri nechránenom styku hrozí aj prenos syfilisu, kvapavky či chlamýdiových a ďalších infekcií.

Kým vo väčších mestách tento fakt „odmietania“ alebo „ignorovania“ kondómov vyvažujú aspoň pravidelnejšie návštevy lekára – u žien gynekológa, u mužov obvodného lekára, ktorý ich následne posiela k špecialistovi – urológovi, menšie mestá či vidiek aj v tomto smere zaostávajú. O testovaní na pohlavné choroby ani nehovoriac.

Počet prípadov stúpa

„Muži majúci sex s mužmi myslia viac na to, aby sa išli testovať,“ povedala na besede Danica Staneková z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS. „Sú si vedomí svojho rizika a chodia skôr na testy ako heterosexuálna komunita a je teda aj otázne, či máme dostatočne podchytenú všeobecnú populáciu ľudí,“ upozornila.

Ako tiež odborníčka uviedla, prevalencia výskytu infekcií HIV celosvetovo klesá. „Medzi rokmi 2010 až 2014 počet novoinfikovaných prípadov poklesol o 35 percent u dospelých a u detí až o 58 percent,“ povedala. Hoci Slovensko patrí v ostatných rokoch naďalej k členským štátom Európskej únie s najnižšou incidenciou HIV infekcie, od začiatku 21. storočia výskyt nových prípadov HIV infekcie v krajine stúpa. „V roku 2014 sme zaznamenali zatiaľ najvyšší počet nových prípadov v jednom kalendárnom roku, a to 86,“ upozornila Staneková, ktorá tiež uviedla, že na Slovensku od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v roku 1985 do 30. septembra 2015 evidovali 798 HIV pozitívnych osôb, z ktorých 664 je občanov Slovenskej republiky.

Staneková sa zároveň vyjadrila, že infekcia HIV sa najviac vyskytuje u ľudí vo veku 25 až 35 rokov. Táto skupina si však uvedomuje riziko a podstupuje testovanie. „Počty vyšetrení nám stúpajú. Stúpol nám aj počet anonymných testovaní, čo je podobný trend i v celej Európe. Je však dôležité, aby sa potom začali liečiť. Ale v každom prípade je dôležité, aby vedeli o svojej diagnóze,“ uzavrela Staneková.

AIDS – kedysi a dnes

Podľa Pavla Jarčušku z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UN L. Pasteura v Košiciach, AIDS, čiže získaný syndróm imunitnej nedostatočnosti, ktorý vzniká v dôsledku infekcie vírusom HIV, nevymizol, ale sa zmenil jeho charakter a stal sa chronickým nevyliečiteľným avšak liečiteľným ochorením. Jarčuška na besede vysvetlil, že pre HIV pacientov existuje liečba, ktorej cieľom je dosiahnuť čo najnižšie množstvo vírusu HIV v tele pacienta.

„Od jej zavedenia v roku 1996 nám výrazne klesol počet pacientov, ktorí prešli do štádia AIDS a pacientov, ktorí zomreli,“ priblížil Jarčuška, ktorý tiež prezradil, že liečený pacient s HIV sa môže dožiť aj 75 rokov života. „Dôležité je prísť, čo najskôr,“ zopakoval odborník, pričom zdôraznil potrebu myslenia na riziko prenosu HIV a na testovanie.

Odborník tiež vysvetlil, že s liečbou sa znižuje aj infekčnosť pacienta, čoho dôsledkom je spomínaný svetový pokles prevalencie výskytu infekcií HIV. Zároveň upozornil, že pacienti s HIV už nezomierajú na oportunistické infekcie, ako to bolo kedysi, ale najčastejšou príčinou úmrtia HIV pozitívneho pacienta v západnej Európe je v súčasnosti srdcový infarkt.

Na riziká HIV a AIDS upozorní aj svetový deň boja proti AIDS, ktorý pripadá na 1. decembra. O deň skôr, v pondelok 30. novembra, pripravilo Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS každoročný deň otvorených dverí, pričom od 8:00 do 12:00 záujemcom a záujemkyniam poskytne anonymné a bezplatné testovanie na vírus HIV spojené s poradenstvom.

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #vírus #HIV #heterosexuáli #nechránený #styk

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...