Pozor na víkendové dospávanie! Organizmu môže škodiť

Dĺžka spánku počas pracovného týždňa a víkendu by nemala byť diametrálne odlišná.

26.11.2015 11:00
Spánok si môžete uľahčiť a zintenzívniť. Foto:
Celé sobotňajšie doobedie prespíte?
debata

Každé ráno vyskočíte z postele o siedmej… A hoci ste spali naozaj dlho, počas celého pracovného týždňa snívate len o tom, ako sa cez víkend dosýta vyspíte. A tak to aj spravíte. Cez víkend si poriadne zdriemnete a raňajky v posteli si doprajete o jedenástej. Pozor! Nová štúdia varuje, že aj nadbytok spánku môže človeku škodiť.

Podľa štúdie zverejnenej v magazíne „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“ môže viesť práve víkendové „dospávanie“ k metabolickým poruchám, ktoré narušia fungovanie tela. Zmenený cyklus spánku a bdenia totiž môže spôsobiť v organizme menší zmätok. „Dospávanie“ vraj vedie k odbúravaniu „dobrého“ cholesterolu z tela, hladina triglyceridov sa zvýši. To môže mať okrem iného negatívny dopad aj na telesnú hmotnosť človeka.

Vedci však zároveň pripúšťajú, že nevedia, či má takéto dospávanie na telo zlý vplyv aj z dlhodobého hľadiska. Akékoľvek narúšanie biorytmov je pre organizmus stresujúce a musí si naň zvykať. Preto by vraj nemali byť rozdiely medzi spánkom počas pracovného týždňa a víkendu diametrálne odlišné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #víkend #biorytmus

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...