Hapruje vám menštruácia? Čo za tým stojí?!

Návaly obáv, alebo pocity euforického šťastia. Meškajúca menštruácia vyvoláva u ženy rôznorodé pocity.

21.11.2015 17:00
menštruácia, kalendár Foto:
Meškajúci menštruačný cyklus môžu spôsobovať rôzne príčiny.
debata

Pretože si s ňou spájame prípadné tehotenstvo. To je však len jedna z príčin a vôbec nie najčastejšia.

Narušenie hormonálneho cyklu

Úplne rozhasenie menštruačného cyklu sa dostavuje po dlhodobom užívaní hormonálnej antikoncepcie a jej vysadení. Telo si zvyklo na umelo dodávané látky, ktoré ste mu zobrali a hlási abstinenčné príznaky. Okrem vysadenej antikoncepcie vie tieto stavy vyvolávať aj nerovnováha hormónov štítnej žľazy, ale aj hypofýzy, či hypotalamu. Je preto vhodné zájsť k lekárovi, ktorý si overí, ako sú na tom vaše hormonálne hladiny. Práve ony totiž spúšťajú každomesačný cyklus.

Prechladnutie

Nie je náhoda, že práve s príchodom zimy sa u mnohých žien dostavuje meškanie menštruácie. Dôvodom je nachladnutie. Od infekcií mechúra až po celkové prechladnutie sa ochorenia odrážajú na sliznici maternice, ktorá sa prestane správať štandardne. Aj užívanie antibiotík vie podstatne predĺžiť čas čakania na menštruáciu.

Zmena hmotnosti

Rapídne chudnutie môže znamenať, že menštruačný cyklus nielenže mešká, ale vôbec sa nedostaví. Ženské telo je nesmierne zložitý organizmus a z rovnováhy ho vie vyviesť aj strata kilogramov. Často sa obnoví až s návratom hmotnosti na predchádzajúcu hladinu. Anorektičky napríklad menštruáciu nemávajú vôbec. Rovnaký efekt ale vyvolá aj prudké pribratie.

Zmena stravovania

Nemusí ísť ani o chudnutie, iba o zmenu stravovania, v rámci ktorého telu dodáte iné látky, na aké je zvyknuté. Citlivou vecou je príjem fytoestrogénov. Vedia spraviť s telom dostatočné zmeny na vychýlenie cyklu. Fytoestrogény obsahuje najmä sója, ovos, sezamové semiačka, tekvicové semiačka aj klíčky.

Stres

Pri strese naše telo doslova zaplavia hormóny. Tie nielenže vplývajú zle na celý organizmus, no úzkosť spôsobuje rakovinu, cukrovku aj tráviace problémy a dotýka sa aj menštruácie. Ak ste prekonali stresovú situáciu v podobe úmrtia blízkeho, rozvodu, straty zamestnania a podobne, vôbec si nerobte starosti pre meškajúci cyklus, môže to byť práve týmito okolnosťami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #stres #menštruácia #kŕče #hormonálny cyklus

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...