Nepriestrelná káva z Hollywoodu: V čom spočíva jej tajomstvo?

Kúsok masla do rannej kávy, to je nový diétny trik z Hollywoodu. Ako to vlastne funguje?

19.11.2015 15:00
bulletproof coffee, nepriestrelná káva, káva,... Foto:
Bulletrproof coffee... Nech sa páči, na raňajky.
debata (1)

Názov tohto nápoja je známy pod anglickým „bulletproof coffee“. Trochu mätie. V preklade ide totiž o tzv. nepriestrelnú kávu, resp. kávu „s pancierom“. Čo si pod týmto pojmom máme asi tak predstaviť? Nič. Ide len o označenie, pod ktorým na sociálnych sieťach vyvolala humbuk.

Zázračná káva, do ktorej sa pridá lyžička masla a kokosového oleja, by mala pomôcť pri chudnutí, zasýtiť a zabezpečiť prirodzené zdravie. Tento recept pochádza z Tibetu, kde si šerpovia pridávali maslo do čaju a vďaka tomu zvládli lepšie himalájske výstupy. Dlhšie sa vydržali sústrediť a mali energie na rozdávanie.

Ako to funguje?

Američan Dave Asprey preniesol myšlienku z čierneho čaju do kávy, dodal k tomu ešte lyžičku kokosového oleja a z tohto nápadu rozvinul diétnu myšlienku. Základom sú bielkoviny namiesto sacharidov, blízke paleo stravovaniu. Oriešky, semienka, bylinky, nerafinované rastlinné oleje (kokosový, olivový), čerstvá zelenina a mäso sú na zozname povolených potravín, pričom cukor, obilniny a mliečne výrobky sú tabu.

Pozor na cholesterol

Rakúska dietologička a výživová odborníčka Melanie Löffler vysvetlila: „Hlavnou zložkou masla je tuk, ktorý dodá viac energie s porovnaním so sacharidmi či proteínmi. Takže 80 gramov masla obsahuje asi 600 kilokalórií.“ Zníženie hmotnosti ale nedocielime len energetickým nedostatkom. Maslo obsahuje okrem iného veľa nepriaznivých mastných kyselín a cholesterolu, ktorý zle vplýva na kardiovaskulárne ochorenia. Z pohľadu dietologičky nemožno maslo s kávou považovať za náhradu jedla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chudnutie #srdce #káva #cholesterol #kokosový olej #maslo

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...