Trpíte migrénou. Toto sú často prehliadané dôvody!

Bolesti hlavy pozná každý človek. Ženy sú vďaka jemnejšiemu hormonálnemu systému na tento neduh ešte náchylnejšie ako muži.

06.11.2015 14:30
červené víno, alkohol, bolesť hlavy Foto:
Červené víno je ťažšie na žalúdok.
debata

Za pulzujúcou bolesťou sú pritom chyby, ktoré sa na prvý pohľad zdajú bez spojitosti s hlavou…

Vynecháte obed

Poviete si, že sa nič nestane, maximálne schudnete. Zrazu bác. Migréna udrie do pár hodín plnou silou. Príčinou je, že ľudia trpiaci migrénami majú citlivo nastavené biologické hodiny a každé narušenie môže vyvolať známe prúdy bolesti. Súvisieť to môže aj s poklesom hladiny cukru. Preto ak trpíte bolesťami hlavy, nevynechávajte svoje porcie jedla ani v dni plnom stresu.

Príliš veľa spánku

Na bolesť hlavy si ordinujeme obvykle ticho a tmu. Nedostatok spánku bolesť vyvoláva. No telo citlivo vníma aj spánku priveľa. Základom je dopriať si pravidelnú porciu spánku a budiť sa v obvyklú hodinu aj cez víkendy. Prirodzene bez budíka. Vyspávanie po obede, alebo do neskorého dopoludnia môže spôsobovať silné bolesti hlavy. Hoci na prvý pohľad by ich malo skôr liečiť.

Oddych

Nespadli sme na hlavu. Skutočne mnoho vystresovaných ľudí začne pravidelne na dovolenke, alebo na začiatku víkendu trpieť bolesťami hlavy, ktoré z nich spravia chodiace múmie. Dôvodom je prudký pokles stresu, opadne hladina kortizolu a telo sa zrazu nevie spamätať. Ak nemôžete zvoľniť pracovné tempo počas týždňa, určite aspoň cvičte, behajte, dajte sa na jogu, relaxujte. Naučte sa striedať stres s relaxáciou a vyhnite sa prudkému vypätiu striedanému s pocitom absolútneho uvoľnenia vedúcemu k bolestiam hlavy.

Ťažké jedlo

Nesprávna činnosť žalúdka sa rýchlo prejavuje bolesťami hlavy. V niektorých prípadoch nemusí ísť hneď o zápal, alebo pokazený žalúdok. Aj ťažšie stráviteľné jedla v podobe vysmážaných špecialít, mäsa, prípadne hríbov vedia spôsobiť silné návaly bolestí.

Červené víno

Vedci dospeli k záveru, že až 38% migrén sa objavuje po požití alkoholu. Problematické je pritom práve červené víno. Dodnes nie je celkom vyjasnené, prečo tento lahodný a zdravý nápoj vyvoláva u niekoho bolesť hlavy. Sú predpoklady o výkyvoch serotonínu, aj účinkoch alkoholu spolu s tým, že červené víno je ťažšie na žalúdok. Ak ste si všimli, že vás v piatok večer pobolieva hlava, nemusí to byť len z večerných správ, ale aj tým, čo máte v pohári.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #oddych #stravovanie #spánok #migréna #bolesť hlavy

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...