Očami vegánky: Potrebujeme mäso, aby sme prežili?

Svetová zdravotnícka organizácia WHO zaradením údenín na zoznam preukázaných karcinogénov vyvolala vo verejnosti rozruch a paniku.

05.11.2015 09:30
fazuľa, fazuľová polievka Foto:
Konzumáciu mäsa možno nahradiť fazuľou.
debata

Možno ho nahradiť

Mnohí sú znepokojení, iní si mäso ani napriek tomu neodoprú. Okrem toho, že im veľmi chutí, sú presvedčení o tom, že živiny z neho sa nedajú ničím iným nahradiť. Túto utkvelú myšlienku vyvrátila odborníčka na výživu, Edith Sichtar z Rakúska, ktorá je už roky zarytou vegánkou. „Železo, zinok a vitamíny skupiny B možno nahradiť konzumáciou fazule, šošovice, cícera a celozrnných produktov,“ odporučila v rozhovore v rakúskom denníku Kronen Zeitung. „Som vegánka, nejem absolútne žiadne živočíšne produkty a vitamín B12 mám zo zubnej pasty,“ skonštatovala.

Z vlastnej záhradky

Jednoznačne treba zaradiť do jedálnička nielen ovocie, ale v prvom rade zeleninu. Aby bola čo najčerstvejšia a najzdravšia, odporúča sa nakupovať ju na trhoch, sledovať, odkiaľ na Slovensko doputovala, uprednostňovať krajinu pôvodu Slovensko, alebo – dopestovať si ju vo vlastnej záhradke či na balkóne. Napríklad také domáce paradajky sa s tými z obchodu chuťovo nedajú vôbec zrovnávať. To sú však všetko notoricky známe informácie.

Jedzte čo najprirodzenejšie

Zdravá vyvážená strava podľa odborníčky a vegánky Sichtar vyzerá takto: „Vzdajte sa priemyselných výrobkov, pretože obsahujú prísady a jedzte čo najprirodzenejšie,“ odkazuje. Preferovať by sme podľa jej slov mali nielen zeleninu a ovocie, ale aj semienka, orechy a celozrnné produkty. Informácia, ktorá tiež stojí za zmienku: „Mäso častokrát obsahuje dusitanovú zmes. Táto nezdravá prísada slúži na to, aby udržiavala červenú farbu, aby mäso nezhnedlo,“ informovala Sichtar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #rakovina #údeniny #vegánska diéta #zubná pasta #železo #fazuľa

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...