Vajcia. Sú lepšie ako ich povesť!

K vajciam má mnoho z nás postoj odmietavý. Majú zvyšovať cholesterol a napomáhať priberaniu.

10.10.2015 10:20
Dračie lode,  Festival dračích lodí, Taiwan Foto:
Vajíčka sú zdravé.
debata (1)

Všetko sú to nezmysly, ktoré absolútne zatienili pozitíva zvyku našich predkov, dať si jedno vajce na raňajky.

Ako je to s tým cholesterolom?

V médiách sa šíria informácie na rovnakom princípe ako klebety. Pravdou je, že vajcia obsahujú skutočne veľa cholesterolu. Každé jedno disponuje cez 200 mg cholesterolu, čo je viac ako polovica odporúčanej dennej dávky. Lenže cholesterol v strave sa nutne nepremietne do cholesterolu v krvi a to je zásadné. Naša samotná pečeň produkuje vysoké množstvo cholesterolu. V praxi to znamená, že vajcami len odľahčíte pečeň. Čím viac cholesterolu prijmete, tým menej sa ho vylúči. Mimochodom 70– percentám ľudí vajcia cholesterol vôbec nezvýšia. Zvyšok môže mať prechodne jemne vyšší cholesterol, ale nielen zlý, ale aj dobrý. Skoncujte tak s vyhadzovaním žĺtok. Zbytočne sa pripravujete o živiny aj bielkoviny.

Vysoký obsah bielkovín

Kvalitných a komplexných. Preto práve vajcia napriek povesti môžu pri chudnutí pomáhať. Zvyšovanie príjmu bielkovín na úkor sacharidov, ako už vieme, pomáha telu ľahšie spaľovať tuky a tak eliminovať nepríjemné faldy pod pokožkou. Jedno vajce má asi 6 gramov bielkovín. Okrem toho aj cenné omega 3-mastné kyseliny, ktoré hľadáme v morských rybách. Podporujú pevné kosti, znižujú tlak, váhu, budujú svaly, podporujú energiu a vitalitu.

Nevyhnutné minerály

Železo, zinok, fosfor. Silná trojica, ktorá sa nachádza pod škrupinou. Vďaka tomuto spektru je vajce na raňajky správnym životabudičom, ktorý dodá potrebnú dávku živín, energie a prvkov proti únave. Vylepšuje fungovanie imunitného systému. Ako bonusové zložky možno označiť jód prospešný pre správnu funkciu štítnej žľazy, selén a antioxidanty likvidujúce voľné radikály zodpovedné za rakovinové bujnenie.

Protirakovinová pochúťka

V roku 2003 vyšla na Harvarde štúdia, že konzumácia vajec v mladosti výrazne znižuje možnosť ochorenia na rakovinu prsníka v neskoršom veku. V roku 2005 k štúdii doplnili poznatok, že aspoň šesť vajec týždenne znížilo ženám možnosť ochorenia na rakovinu prsníka o 44% vzhľadom k tým, ktoré si dopriali vajcia len dve. O tri roky neskôr sa zistilo, že práve žĺtko v tomto ťahá za dlhší koniec. Obsahuje cholín, ktorý znižuje rakovinu prsníka o 24% bez ohľadu na vek. Jedno žĺtko pritom obsahuje až štvrtinu dennej dávky cholínu. Je ešte dôvod odmietať vajce na raňajky? Našich predkov mnohé moderné choroby obchádzali a vajcia k tomu výrazne prispievali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #benefity #cholesterol #vajcia

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....