Čo sa stane, ak prestanete jesť cukor?

Človek dostane v priemere do tela 300 kalórií denne v podobe cukru.

08.10.2015 09:00
cukor, žena, sladkosti, Foto:
Organizmu prospeje, ak obmedzíte jednoduché cukry.
debata

Pritom len 5 percent kalorickej potreby organizmu by malo byť pokrytých jednoduchými cukrami. Pre dospelých by to malo byť maximálne 25 g denne. „British Medical Journal“ píše: „Trocha cukru neškodí, veĺké množstvá už áno.“ Čo sa s telom stane, ak konzumáciu cukru výrazne obmedzíte?

Čím viac cukru prijímame, tým viac inzulínu produkuje naše telo. Čo to znamená? Najmä nebezpečenstvo pre srdce a cievny systém. Krvný tlak aj tep stúpajú. Ak príjem cukru upravíte, o pár týždňov pocítite zlepšenie – tlak nebude taký vysoký, budete sa cítiť lepšie.

Veľké množstvo cukru má negatívne dopady na pleť. Aj malé množstvo už reaguje s proteínom kože, negatívne vplýva na kolagénové vlákna – pleť je menej pružná a povädnutá. Navyše, môžu sa zhoršiť zápalové procesy v koži a na nej sa následne objavujú vyrážky. Ak cukor výrazne obmedzíte, za pár týždňov budete prekvapená, ako sa vám zlepší kvalita pleti.

Ak máte problémy so zaspávaním, skúste obmedziť príjem cukru. Vysoká hladina cukru v krvi pôsobí ako signál pre organizmus, že treba zvýšiť metabolizmus. Energia, ktorú ste telu dodali, musí byť nejako spracovaná. Organizmus je pripravený na nejaký výkon, tým pádom „nabudený“. Po obmedzení príjmu cukru sa vám môže spánkový režim upraviť.

Vplyv cukru na narastanie telesnej hmotnosti je jasný. Ak si dokáže odoprieť aspoň 200 kalórií denne, ktoré sú ukryté v jednoduchých cukroch, môžete sa za pol roka zbaviť poľahky až šiestich kilogramov. A to stojí za vyskúšanie, nemyslíte?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #zlepšenie #cukor

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...