Tri jednoduché tipy pre lepšie zdravie. Toto dokážete aj vy!

Aj malé zmeny dokážu viesť k viditeľným výsledkom. Vyskúšate ich, aby ste si zlepšili zdravie?

03.10.2015 14:00
spánok, oddych, relax Foto:
Ako si zlepšiť spánok?
debata

O desať minút chôdze denne viac

Chôdza je najjednoduchší spôsob, ako zostať fit. Počas chôdze telo spaľuje kalórie, zlepší sa krvný obeh, posilníte svaly, prevetráte si hlavu… Veĺmi jednoduché, čo poviete? Ak chcete, aby mala chôdza ešte lepší efekt, striedajte rýchlu a pomalú. Najskôr niekoľko minút telo zahrejte pomalou chôdzou, následne choďte tak rýchlo, ako môžete. Zrýchli sa činnosť srdca, rozprúdite krv v cievach. Skúste si denný režim nastaviť tak, aby ste strávili každý deň aspoň o 10 minút času viac na nohách.

Kvalitnejší spánok

To, ako sa vyspíte, ovplyvní váš nasledujúci deň. Telo by ste mali poslať do postele príjemne unavené, ale nie psychicky „vyšťavené“. Šport dve až tri hodiny pred spánkom je ideálny. Ak si do postele ľahnete plná pracovných myšlienok, spánok príde oveľa ťažšie, ako keď do postele odídete s prázdnou hlavou. Alkohol, ťažké aj silne korenené jedlá spôsobia nekvalitný a prerušovaný spánok. Elektronické zariadenia zo spálne premiestnite inam, vytvorte si v tejto miestnosti príjemnú a útulnú atmosféru plnú pokoja, pred spánkom izbu vyvetrajte. Organizmus si ľahko zvykne na pravidelný režim, čo je správne. Zaspíte ľahšie, ak odchod do postele bude každý deň v rovnakú hodinu.

Jedzte zdravšie

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Zdá sa vám to veľa? Na stole v práci aj doma majte vždy košík s umytým ovocím. Oveľa lahšie po ňom siahnete, ako je práve po ruke. Pečivo s nátierkou si neobložte údeninou, ale rajčinami, reďkovkami či paprikou. Ráno začnite deň čerstvo odšťaveným ovocím či zeleninou, stačí pohár šťavy červenej repy a jablka. Obmedzte konzumáciu mäsa, ktorá je v našich zemepisných šírkach veľmi vysoká. Celkom stačí, ak sa mäso na vašom tanieri objaví tri razy za týždeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #spánok #chôdza

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...