Rybí tuk, alebo olej je predovšetkým bohatý na Omega-3 mastné kyseliny a má celú škálu pozitívnych vlastností. Lekári hovoria, že rybí tuk je vhodný dvakrát do týždňa, ale určite to s ním netreba preháňať.
Prirodzený je lepší
Tak ako je prirodzene lepšie čerstvé jablko, pomaranče, zelenina miesto multivitamínu, ale keď to inak nejde, aj doplnky výživy sú lepšie ako nič. Tak je to aj s rybím olejom. Lepšie ak si ho doprajete v prírodne forme, priamou konzumáciou tučných rýb, no často môže pomôcť aj vo forme umelej.
Liek na psychiku
Nie je oficiálne atidepresívum, ale vie pozitívne ovplyvňovať činnosť mozgu, zaháňať úzkosť, smútok, stavy depresie a je aj prevenciou voči Alzheimerovej chorobe. Možno práve vďaka rybiemu oleju majú prímorské krajiny vždy o niečo lepšiu náladu, ako ľudia žijúci vo vnútrozemí.
Protizápalový
Významných charakterovým rysom rybieho oleja je jeho protizápalový účinok. Tlmí zápaly a je jedno, či ide o vyrážky a vredy na pokožke, alebo o zápaly vo vnútri tela. Podporuje tým správne fungovanie orgánov a vo všeobecnosti sa odporúča aj proti osteoporóze, reumatickej artritíde, zápalových procesoch v črevách a výrazne prospieva srdcu, dokonca znižuje krvný tlak.
Vďaka tuku ešte krajšia
Rybí tuk podporuje okrem zdravia aj krásu v podobe pevnejších nechtov, vlasov, vypína pleť a pomáha pri psoriáze aj ekzémoch. Pritom stačí len zvýšiť podiel mastných rýb na vašom tanieri.
Nie je to všeliek
Má dokonca aj pár vedľajších účinkov. Je to v prvom rade tuk, takže ak ho do seba tlačíte v podobe doplnkov výživy, môže prísť aj k zvýšeniu hmotnosti a opatrný treba byť aj ak máte zvýšený cholesterol. S tým rybí olej nepomôže, práve naopak. Vysoké dávky Omega-3 kyselín spôsobujú zníženie zrážanlivosti krvi, čo pri niektorých diagnózach môže ohroziť zdravie. Všeobecne platí, že rybí olej je jedna z najzdravších látok, ale treba pri ňom zvoliť striedmosť a opatrnosť. Potvrdzuje, že aj dobrého môže veľa škodiť.