So zdravými baktériami na večné časy! Kde ich nájdete?

O zdravej črevnej mikroflóre hovoria odborníci pomerne často. Vďaka prítomnosti zdravých baktérií v tele dokáže naša schránka bojovať so všemožnými neduhmi.

01.09.2015 12:00
kyslá kapusta Foto:
V kyslej kapuste sa nachádza množstvo prospešných látok.
debata

Tie správne mikroorganizmy v našom tele sa podpisujú na prevencii proti rakovine či zápalom, zlepšujú trávenie a metabolizmus, redukujú tuk v tele, alebo cukor v krvi. Najčastejšie sa hovorí o tom, že zdravé baktérie nachádzame v mliečnych výrobkoch. Ale pozor, na výber máte toho oveľa viac.

Kyslá kapusta

Ideálne priamo zo suda. Kúpite ju na rozličných trhoch či jarmokoch. Dostupná je, samozrejme, aj v obchodoch s klasickými potravinami, pri nej sa však procesom prípravy časť zdravých baktérií a živín stráca.

Čaj z kombuchy

Nálev z huby, ktorá má tisícročnú tradíciu a je oslavovaná ako mimoriadne zdravá si môžete pripraviť s vrecúškami, ktoré dostať v lekárni. V obchodoch so zdravou výživou môžete nájsť už pripravený kombuchový čaj. V tomto moku sa nachádzajú až tri rôzne druhy kvasiniek a štyri druhy baktérií. Jeho najdôležitejšou obsahovou látkou je kyselina glukorónová – v ľudskom organizme na seba viaže odpadové a toxické látky látkovej premeny, ktoré sa odplavia cez močové cesty.

Jogurt

Už spomenutý jogurt vynechať určite nemožno. Hľadajte taký, ktorý obsahuje na obale nápis „živé kultúry“, namiesto sladených však siahajte po bielych jogurtoch. Pripraviť si ho môžete aj doma, s pomocou plnotučného mlieka a živej jogurtovej kultúry z klasického jogurtu (budete na ňu potrebovať jeden takýto výrobok z obchodu). Niekto zvykne pridávať aj cukor, ale to sa pri snahe o zdravší životný štýl neodporúča.

Kefír

Ďalšia mliečna alternatíva, ktorá je plná zdravých mikroorganizmov. Môžete ho popíjať pravidelne, pričom odmenou vám bude nielen zdravé zloženie, ale aj výdatnosť chuti a obsahu. Kefír má totiž ysoký obsah proteínov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #Telo #mikroflóra #bifidokultúra #živé kultúry

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...