Zaručený recept proti alkoholovej opici? Smola, vážení, je to mýtus!

Áno, hovorí sa, že ženy to s alkoholom nepreháňajú. Ale azda niet jedinej, ktorá by aspoň raz v živote neprežila "opicu".

31.08.2015 12:00
voda - hlava - bolesť - opica Foto:
Popíjanie vody pred spaním, po tom, čo ste veľa pili alkohol, vás pred opicou neuchráni.
debata (4)

Ak ste doposiaľ fungovali na zaručených receptoch o tom, ako prekonať náročný deň po zvýšenom množstve alkoholu, možno jednou z rád bolo aj pitie veľkého množstva vody. Vedzte však, že dnes už je vedecky potvrdené, že podobný recept nazaberá.

Vypitie niekoľkých pohárov vody po konzumácii veľkého množstva alkoholu nezabráni bolestiam hlavy, ktoré vás budú na druhý deň trápiť. A pred opicou vás neochráni ani dodatočná konzumácia jedla. Vyplýva to podľa serveru BBC zo štúdie holandských a kanadských vedcov. Jediným spôsobom, ako opici zabrániť, je vraj piť menej alkoholu.

„Čím viac (alkoholu) vypijete, tým je pravdepodobnejšie, že budete mať opicu,“ uviedol hlavný autor štúdie Joris Verster. „Pitie vody môže pomáhať proti smädu a suchu v ústach, ale neodstráni následné problémy, bolesť hlavy a nevoľnosti,“ dodal.

Vedci v rámci štúdie skúmali zvyklosti pri pití alkoholu u viac ako 800 študentov. Ich cieľom bolo okrem iného zistiť, akým spôsobom by sa dala „opica“ zmierniť.

Ukázalo sa napríklad, že viac ako dve tretiny študentov v snahe o odvrátenie opice pijú pri konzumácii alkoholu tiež vodu a viac ako polovica pije vodu pred spaním. Viac ako polovica študentov sa snaží zabrániť opici tiež tým, že sa po pití alkoholu naje. Podľa štúdie však nič z toho na intenzitu opice nemá výraznejší vplyv.

Problémom pri boji proti opici je podľa Verstera skutočnosť, že vedci stále nepoznajú jej presné príčiny. „Výskumy dospeli k záveru, že nejde iba o dehydratáciu. Vieme, že to má niečo spoločné s imunitným systémom. Kým však nebudeme poznať príčiny, je nájdenie účinného lieku veľmi nepravdepodobné,“ povedal Verster.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitie #opica #jedlo #BOJ #ako bojovať s opicou

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...