Jedlá, vďaka ktorým sa dožijete stovky. (Alebo aspoň zdravého dôchodku)

Každý deň si milióny ľudí zabíjajú nové klince do rakvy. Potom sa na prahu dôchodkového veku čudujú, že miesto vysnívaného oddychu už len čítajú noviny v čakárni u lekára.

29.08.2015 10:30
ryby Foto:
Konzumáciou rýb výrazne pomáhame nášmu zdraviu.
debata (2)

Jedlo je palivo, ktoré nám môže zaručiť dobrú kondíciu, alebo ľudovo povedané, zadrieť motor ešte pred cieľovou rovinkou. Vyberte si menu pre život, nie chorobu!

Korenisté jedlá

Nie sú príliš obľúbené najmä ženami. Pritom čili dokázateľne znižuje riziko úmrtia na rakovinu o 10% už pri konzumácii jedného ohnivého jedla týždenne. Ak si dáte svoju dávku kapsaicínu denne, znižujete možnosť úmrtia na nádor o 15%. Štúdia bola robená na vzorke pol milióna ľudí. Navyše čili bojuje proti obezite, zápalom aj srdcovým príhodám.

Pozor na bielkoviny

Treba ich strážiť. Telo ohrozuje ich nedostatok, ale aj prebytok, aký do seba tlačia kulturisti. Štúdia Národného Inštitútu Zdravia preukázala, že pre dlhovekosť je optimálne, ak 10 – 20 % celkových kalórií prijatých počas dňa pochádza z bielkovín. Nie je to veľa, ani málo, skutočne optimálne.

Listová zelenina

Patrí k najcennejším druhom zeleniny. Zelené lístky by mali byť súčasťou každého nášho jedla, vrátane raňajok. Jedna porcia surového zeleninového jedla denne znamená znížiť riziko predčasného úmrtia o 15%. To je relatívne dosť, pričom nejde o žiadne vegetariánske orgie, ale o odľahčenie jedálnička a pridanie trochu života do stravy. Nezabudnite, že zelenina je najúčinnejšia v surovom stave.

Ryby

Slovenské gazdinky ešte stále dajú prednosť pečenej krkovičke pred ľahko ugrilovaným lososom. Chyba. Aj preto je rakovina hrubého čreva v našich zemepisných šírkach ako doma. Jedna porcia čerstvej ryby týždenne znamená pokles rizika na niektorú z civilizačných chorôb o takmer 30%. Pozor však na druhy s výrazným objemom ortuti ako žralok, mečúň, či makrely. Lepšie je staviť na „čistejšie“ lososy, makrely, slede, sardinky, tuniaka, či domáce pstruhy.

Orechy

Nepražené, nesolené, najlepšie čerstvé. Mandle, vlašské orechy, ale aj pistácie, či kešu oriešky. Ideálne miesto čipsov k televízoru. Sú plné tukov, ktoré telo potrebuje, ale tak isto prinášajú životne dôležitý horčík, bielkoviny a vlákninu. Pár orechov denne a budete sa cítiť sviežejšie aj žiť dlhšie. Určite si nezabudnite balíček pribaliť do kočíka, keď budete najbližšie na nákupe.

Dobré baktérie

Nie všetky baktérie sú na čiernej listine. Práve naopak, mnohé nášmu telu významne prospievajú a predlžujú nám život. Jogurt, kefír, kyslá kapusta a fermentované sójové výrobky poznali už Japonci ako potraviny dlhého života. Okrem vplyvu na dĺžku života nám chránia hrubé črevo, imunitu a zlepšujú vzhľad kože aj vlasov. Zdravé baktérie si treba dopriať denne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #vek #zdravie #zelenina #jedlo #baktérie #vysoký

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...