Základné menu proti vzniku rakoviny

Rakovina je pre každého nočnou morou číslo jedna. Svoje zhubné pazúry môže do nášho tela zaseknúť kedykoľvek, ale správne zloženie stravy jej v tom môže do veľkej miery zabrániť.

23.08.2015 17:00
bobuľové ovocie, antioxidanty, lesné plody Foto:
Účinné sú brusnice aj čučoriedky.
debata

Hoci neexistuje žiadna spoľahlivá cesta, ako sa ochrániť na 100%, výživa má preukázateľný vplyv na ochranu buniek pred vznikom nádorov. Preto sa oplatí zvážiť, čo budete jesť a piť.

Rozhoduje množstvo

Nezaručíme vám, že z vysmážaných rezňov dostanete rakovinu hrubého čreva, rovnako ako nemôžeme garantovať, že ostanete zdravými, ak budete jesť len rastlinné BIO produkty. Štatistiky však naznačujú istú súvislosť s rakovinou a neuváženým jedením. Ak sa riadite heslom, že vám jedia oči, ste na najlepšej ceste k nádoru. Striedme dodržiavanie životosprávy sa javí ako kľúč k zdraviu. Obezita zvyšuje rakovinu prsníka o 30 – 60%. Samotný brušný tuk zvyšuje možnosť ochorenia na rakovinu až o 43%. Tuky zvyšujú hladinu estrogénu v tele, spôsobujú zápalové procesy a to všetko sú ingrediencie na pomalé vznikanie nádorového bujnenia.

Farebné ovocie

Akékoľvek jedlé bobuľky sú základom podpory imunitného systému v prevencii rakoviny. Antioxidanty z červených bobuliek hrozna dokonca blokovali najvážnejší typ rakoviny pľúc. Táto schopnosť hrozna sa nestráca ani vo víne a najúčinnejší bol Pinot Noir. Proti mutovaným bunkám zasiahnu aj karotenoidy z tmavočerveného ovocia a zeleniny. Účinné sú brusnice aj čučoriedky. Na týchto kúskoch sú najlepšie nielen účinky, ale aj chuť. Prečo si ich teda nedopriať každý deň?

Zelený čaj

Ako najúčinnejšie sa ukázali japonské zelené čaje. Neexistuje lepší nápoj na boj s rakovinou. Je účinnejší ako čistá voda. Dokonca aj po jedle pomáha pri trávení. Naše telo nabudí pozitívnou energiou. Stimulácia alfa vĺn v mozgu človeka povzbudí a pritom hodí do ťažkej pohody, takže zamávate stresu, ktorý degeneruje bunky. Antioxidanty zeleného čaju okamžite posilňujú imunitný systém a likvidujú v tele zlé zárodky. Oplatí sa preto každý deň nájsť si čas na šálku tohto pokladu.

Zelenina je zdravšia

Strava bohatá na čerstvé ovocie a zeleninu nielen prečisťuje hrubé črevo a znižuje riziko karcinómov v tejto oblasti, no zároveň do krvi vyplavuje látky, ktoré vylaďujú našu DNA. Potom sa s menšou pravdepodobnosťou bunky zvrhnú na smrtiace. Optimum by malo byť päť až deväť porcií ovocia, alebo zeleniny denne. Nemusí to byť práve miska šalátu. Stačí aj kúsok ovocia, alebo len tak obloha k hlavnému jednu a riziko ochorenia na rakovinu znížite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #rakovina #ovocie #zelenina #zelený čaj #karotenoidy

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...