Neviete sa vzdať športu v horúcom počasí? Čo radí odborník na výživu?

Slovensko má za sebou pravdepodobne najhorúcejšie leto za posledných pár rokov. Teplo ovplyvňuje nielen pracovné výkony, ale aj športové aktivity, na ktoré sa v posledných rokoch mnoho žien a mužov vrhlo.

21.08.2015 07:00
Športové aktivity v horúcom počasí treba... Foto:
Športové aktivity v horúcom počasí treba upraviť a obmedziť.
debata

Či už je to v slovenskom prostredí, alebo na dovolenke v slnečnom letovisku, kde mnohí Slováci neprestávajú športovať, mali by sme si uvedomiť, že tréningy treba prispôsobiť počasiu. „V horúčavách by sa mala znížiť pohybová aktivita. Teplo predstavuje niekoľko násobne väčšiu záťaž na organizmus ako za normálnych podmienok,“ hovorí Martin Minarech, odborník na výživu z firmy Kompava, ktorá sa zameriava na výrobu doplnkov výživy pre športovcov.

Cvičiť radšej ráno

„Dnes väčšinou ľudia behajú a bicyklujú. Rovnako ako pri extrémnych zimných podmienkach, musia zvážiť aj tie v lete. Obrovský dôraz sa kladie na pitný režim, ktorý musí byť zabezpečený najmä pri pohybe vonku. Počas horúčav ale treba dávať pozor aj na cvičenie vo fitness centrách, kde zvykne byť extrémne nastavená klimatizácia. Hrozí prechladnutie a negatívne pôsobenie na kĺby, lakte, ramená. Osobne by som odporučil v horúcom prostredí viac fyzických aktivít vo vode,“ pokračuje Minarech.

Ak ste už rozhodnutí cvičiť pod holým nebom aj počas horúcich dní, vyberte si radšej ráno. Vtedy ešte zem nie je rozpálená a vzduch je o niečo chladnejší a lepší ako počas dňa. Aj niektoré fitness-centrá prispôsobujú otváracie hodiny počas veľkých horúčav – otvárajú už o šiestej ráno a v čase najväčšej horúčavy majú zavreté. Druhou možnosťou na fyzickú aktivitu vonku je večer, zhruba od ôsmej hodiny večer. Problémom však býva rozpálený betón.

Aké tekutiny si vybrať?

Už spomenutý pitný režim je aj v prípade aktívnych ľudí často veľkou záhadou. Piť dva či tri litre tekutín, voliť minerálku alebo radšej čistú vodu? Pomôžu ochutené nápoje? Minarech upozorňuje na dôležité pravidlo. Piť treba počas celého dňa a nielen nárazovo pred výkonom. „Osobne by som vylúčil alebo výrazne obmedzil ochutené nápoje a nealko pivá. Takmer hneď sa vylučujú a viac telo dehydratujú. Navyše obsahujú zbytočné kalórie,“ hovorí.

Odborník na výživu Martin Minarech. Foto: archív M. Minarecha
Odborník na výživu Martin Minarech. Odborník na výživu Martin Minarech.

„Voda je základ a za ideálnu voľbu považujem minerálne vody. Pri vode z vodovodu nikdy poriadne nepoznáte zdroj vody. Dáte si obyčajnú vodu, ktorá vás síce zasýti, no začnete sa viac potiť, na bunkovej úrovni sa dehydruje, pretože voda je menejcenná. Keď telo prijme menejcennú vodu, snaží sa jej zbaviť, lebo neobsahuje napríklad dobré minerály. Zbavuje sa jej močom a potom a vypotí aj ostatné minerály,“ opisuje proces Minarech. Pri minerálnych vodách odporúča neperlivú. „Pri perlivých sú prítomné látky, ktoré zakyslujú organizmus. Striedať, kombinovať jednotlivé značky, máme bohatý výber slovenských minerálok. Tiež je to ale individuálne, u každého môžu účinkovať inak,“ pokračuje.

Podľa neho by však žiaden športovec nemal podceňovať účinok športových nápojov. „Počas výkonu telo stráca tekutiny, minerály, vitamíny. Nastáva dehydratácia a svalové kŕče, dochádza energia. Treba zvýšiť príjem minerálov, magnézium, draslík, horčík. Toto všetko sa dá využiť pri kvalitnom hypotonickom nápoji, ktorý obsahuje pomocné vitamíny, napríklad skupiny B, aby sa lepšie vstrebávali. Minerály sú tak nakonfigurované, že hypotonický nápoj lepšie hydratuje bunku aj lepšie udrží vodu.“

Na smažené rezne zabudnite!

Športujúci jedinci by nemali zabúdať ani správne zloženie jedálnička. Horúce počasie síce už samo osebe odrádza od ťažkých jedál, ale neplatí to pre každého. Odborník odporúča vyprážené jedlá úplne vylúčiť. „Cesta je v ľahkých jedlách, dusených a varených, množstve zeleniny, ktorá tiež dodáva telu vodu a minerály s vitamínmi. A pokiaľ ide o športovcov, ktorí sú v rysovacej fáze, je dobré zaradiť do jedálnička aj doplnky stravy v podobe vysoko percentných proteínov, ktoré sa rýchlo vstrebávajú, a aminokyselín.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #cvičenie #teplo #pitný režim #zdravá výživa #horúčava #šport #Martin Minarech

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...