Koľko minút denne ste na mobile? Aj to je ukazovateľ depresie

Čas strávený používaním mobilu a miesto, kde telefonujete, ukáže, či trpíte depresiou s presnosťou na 87 percent.

30.07.2015 09:30
mobil, žena Foto:
Ako dlho sa denne zaoberáte svojím mobilom?
debata

Depresívne osoby trávia s mobilom v priemere 68 minút denne, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Klamať môžete komukoľvek, ale nie svojmu telefónu. Ten teraz môže zachytiť známky depresie vo vašom správaní. Vďaka technologickému pokroku môže byť táto psychická porucha odhalená špeciálnymi senzormi, ktoré monitorujú dobu strávenú na mobilnom telefóne. Čím viac minút sa ním zaoberáte, tým väčšia je pravdepodobnosť depresívnych stavov. Mobil zároveň analyzuje, kde sa cez deň pohybujete, či trávite veľa času doma, alebo či často vychádzate von a bavíte sa. Štúdiu zaoberajúce sa touto problematikou vypracoval tím vedcov zo Severozápadnej univerzity v Spojených štátoch.

Osoby s depresiou používajú telefón denne v priemere 68 minút, zatiaľ čo ľudia, ktorí touto chorobou netrpia, strávia s mobilom asi 17 minút denne. S depresiami priamo súvisí aj to, či trávite prevažnú časť dňa doma a len málo meníte svoju pozíciu, napríklad keď dlho odpočívate na lôžku alebo na gauči. To odhalí GPS zabudované v mobile. Vedci uisťujú, že na základe takto získaných údajov sú schopní identifikovať osoby s depresívnymi symptómami s presnosťou na 87 percent, ako to ukázali testy so 14 rizikovými a 14 zdravými jedincami.

Vedci dali štyridsiatim účastníkom štúdie aplikáciu pre mobil, ktorá dva týždne zhromažďovala informácie o používaní telefónu. Na začiatku testu účastníci vyplnili dotazník, v ktorom sa zisťovali príznaky depresií. Ich každodenné zvyky, najmä miesta, v ktorých počas dňa boli, monitoroval systém GPS umiestnený v mobile.

„Sme schopní odhaliť, či sledovaná osoba vykazuje príznaky depresie a ako sú tieto príznaky závažné, bez toho, aby sme ju museli podrobovať celej sérii testov,“ konštatoval hlavný autor štúdie David Mohr, riaditeľ Centra pre behaviorálnu terapiu Severozápadnej univerzity. „Ide o objektívne meranie správania spojeného s depresívnymi stavmi, ktoré možno vykonávať diskrétne a bez toho, aby sledovaná osoba musela vynakladať nejaké úsilie,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #depresia #čas #soba

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...