Tri pravidlá ochrany pred slnkom. Mali by ste ich poznať

Leto sa blíži do svojej polovice a mnoho z nás už má dovolenku za sebou. Ale slnečných dní sa vzdať určite neplánujeme. A ochrana pred UV lúčmi je nutná aj naďalej.

26.07.2015 07:00
slnko, leto, žena, nálada, more Foto:
Tenké oblečenie si žiada ochranný krém aplikovaný na pokožku.
debata

Ak ste to doteraz nevedeli, nasledujúce rady by ste si mali vziať k srdcu.

1. Oči si pýtajú ochranu

Patria k miestam, ktorým sa na tvári aj pri nanášaní väčšieho množstva krému vyhnete. Dôvod býva často prozaický – opaľovacie prípravky často oči dráždia. Na to sú však určené špecializované emulzie či krémy, ktoré sú určené aj na citlivú pokožku očného okolia. Mali by ste ich nanášať na očné viečka – či už pod mejkap, alebo bez neho. Zaujímavá štúdia ukázala, že oči sú zodpovedné až za 10 percent prípadov rakoviny kože.

2. Posilňujte prirodzenú bariéru kože

Zdravá pokožka na tele má v sebe určitú, hoci minimálnu časť ochrany pred slnkom. Samozrejme, je nutné nanášať na ňu prípravky s ochranným UV faktorom, ale dobrým základom je, ak máte zdravú a udržiavanú pokožku s prirodzenou vrstvou ochrany. Tú môžete zlepšiť aj kvalitnými ošetrujúcimi produktami, ktoré dodajú koži potrebný balans lipidov, proteínov a vody. Dôležité sú telové mlieka či krémy, alebo ošetrujúce emulzie na posilnenie pokožky. V prípade akné alebo ekzémov je prirodzená bariéra kože oslabená a treba dbať zvýšenú pozornosť na jej ochranu.

3. Natierajte sa aj pod šaty

Znie to smiešne? Ale uvedomte si, že v lete nosíme ľahučké, často priehľadné materiály – otočte ich proti slnku a pozrite sa doň. Vidíte ho takmer jasne? To je znamenie, že táto látka prepustí UV lúče aj pod vaše šaty. Preto je dobré nevynechávať aplikáciu prípravkov ani keď strávite dve hodiny oblečená v plážovom bare.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #slnko #ochrana #lúče

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...