Raňajkové lapsusy, ktoré vás oberajú o energiu a pridávajú kilogramy

Niekto pokladá raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa, iný ich pokojne vyškrtne zo svojho jedálnička.

01.07.2015 17:00
raňajky, cereálie, výživa Foto:
Tí, čo správne raňajkujú, nemusia občas ani večerať.
debata

Raňajky sú však prvým palivom pre náš organizmus. Do veľkej miery teda od nich závisí, či sa naladíme na deň energiou, alebo nám bude chýbať už pri vstávaní od stola.

Raňajky ako základ

Určite poznáte situáciu, keď ste sa po raňajkách celý natešení vrátili do postele. Jasný znak, že ste zvolili neprávne jedlo a jeho kombináciu. Cez víkend je šlofík alternatíva, no rozhodne neprospieva štíhlej línii. Pritom aj bez kávy je možné z raňajok načerpať poriadnu dávku energie.

Jedno, čo jete, buďte RAW

Netreba preladiť na surovú stravu, no minimálne polovica vašej rannej dávky na tanieri by mala byť v podobe zeleniny, alebo ak máte deň sladký, tak ovocia. Jednoducho živej potravy. K tomu je podľa doktorky Kristy Yoder Latortue vhodné pridať tretinu celozrnných obilnín a tretinu bielkovín. Vtedy je prakticky jedno, či si dáte vajíčka, alebo ovocné vločky, takto namixovaný pomer živín vám zaručí krátkodobú aj dlhodobú energiu a nezaťaží organizmus.

Rýchle aj pomalé sacharidy

Ráno je potrebná energia na štartovanie. To zabezpečia sacharidy, no ak pridáte bielkoviny, je to znak, že budete mať energiu ešte aj o desiatej. Preto takzvané zdravé cereálne raňajky plné sacharidov zasýtia, ale o pár hodín vám akosi začína škvŕkať v žalúdku. Príliš veľa cukrov okrem toho rozhodí glykemický index a to znamená, že s energiou miesto štartu klesáte.

Raňajkujte prirodzene

Nenahrádzajte raňajkovú porciu bielkovín práškom. Snažte sa ju získať zo syrov, vajíčok, pokojne aj kuracieho masa, či strukovín. Správne vyváženie bielkovín, cukrov a surovej stravy zabezpečí adekvátny pocit nasýtenia bez toho, aby ste museli zjesť veľa. Kľúčom k správnemu jedlu nie je veľkosť porcie, ale kombinácia živín a ich využiteľnosť. Prebytky totiž telo ukladá do tukových zásob, zatiaľ čo správny pomer zužitkuje a premení na energiu.

Malé raňajky neznamenajú výhru

Ak si zobnete jedno jablko, alebo raňajky obmedzíte na šálku kávy, môže to byť dôvod, že budete priberať. Telo si totiž chýbajúce zdroje musí kompenzovať neustálym zobkaním, ako sa hovorí aj do zásoby. No a zásoby vidieť na váhe. Pravidlo, že tí, čo správne raňajkujú, nemusia občas ani večerať a majú energiu aj pekné telo, platí! Už nepotrebujete žiadne diéty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #zelenina #sacharidy #bielkoviny #živiny

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...