Ako piť čaj, aby ste z neho naozaj schudli?!

O zelenom čaji kolujú chýry ako o elixíre chudnutia. Ráno si ho dáte k raňajkám miesto kávy a po pár dňoch si vaša váha utešenie rastie. Je chyba v čaji, v prístupe, alebo ste uverili zas jednej diéte, ktorá nefunguje?

27.06.2015 07:00
zelený čaj Foto:
Zelený čaj je nápoj zdravých a štíhlych. Avšak jeho silu treba vedieť využiť.
debata (1)

Prečo zelený čaj pomáha?

Božským nápojom zdá sa nie je voda, ani víno, pivo už vôbec nie. Hoci sú zdravé, zelený čaj všetky prekoná. O zdravotných benefitoch sa popísali encyklopédie a tento elixír zdravia vďaka látke epigallocatechin galát EGCG, je zázrak v boji s tukom. Spomaľuje vstrebávanie tukov v hrubom čreve, takže menej tuku uložíte a viac „vyložíte na toalete“. Zvyšuje spaľovanie mastných kyselín v svaloch, zvyšuje bazálny metabolizmus. Zelený čaj je, zdá sa, nápoj zdravých a štíhlych. Avšak jeho silu treba vedieť využiť.

Pozor na príchute

Dodaná príchuť účinok zeleného čaju neznižuje. Prirodzene, ak sa bavíme napríklad o obľúbenom jazmíne, dodávanom naozajstnými kvetmi. Ak je zelený čaj dochutený cukrom, pijete ho zbytočne. Ak dokonca veríte sladkým limonádam s označením zeleného čaju, ich pitím si zarábate na nadváhu.

Čerstvý a kvalitný

Na tento aspekt sa veľmi rýchlo zabúda. Platí to, čo aj pri iných bylinkách, najlepšie sú čerstvé. Práve v tomto období už prichádzajú na trh prvé jarné zbery čajov 2015, po ktorých sa oplatí rozhliadnuť. Nielen pre výnimočné chuťové vlastnosti, ale aj najbohatšie spektrum živín aj antioxidantov. Samozrejme čerstvý čaj je pre svoje živé vlastnosti sviežou podporou chudnutia.

Listový je základ

Sypané čaje a skutočné čajové lístky sú pravým zdrojom EGCG. Vrecúškové, často ochutené čaje majú na chudnutie zhruba rovnaký účinok ako pohár čistej vody. Čajový prášok má podstatne menej pozitívnych účinkov ako zelené a kvalitné listy. Mimochodom, píše sa na balených čajoch niečo o pôvode čaju, alebo dátume zberu? Preto mnohým šálka čaju k raňajkám „nefunguje“.

Koľko čaju denne?

Jedna šálka za týždeň pochutí, ale zmeny k lepšiemu nepodporí. Čajový rituál je každodenná záležitosť. Pri kvalitných viac nálevových čajoch sa netreba báť aj štyroch, piatich aj viacerých šálok denne. Predávkovanie nehrozí. Pozitívne účinky na váhe aj duševno – telesnej kondícii dokonca zbadáte už po prvom týždni čajíčkovania.

Ako s kofeínom?

Kvalitné čínske a japonské čaje majú nesmiernu výhodu. Je možné ich zaliať viac ráz po sebe, pričom kofeín sa vylúči takmer celý v prvom náleve. Je to najrýchlejšie uvoľňujúca sa látka. Z kvalitných čajov pripravíte štyri a viac nálevov. Pijete kvalitný nápoj podporujúci chudnutie, zdravie, optimizmus a nemusíte sa báť, že večer nebudete spať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pitie #chudnutie #zelený čaj

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...