Pľuzgiere, ploché nohy, žiadna stielka. Mýty o žabkách

Sú žabky zdraviu škodlivé? Ploché nohy, výrony, žiadne tlmenie, riziko zranenia. Skutočne sú žabky zdraviu škodlivé? Toto sú najväčšie mýty s nimi spojené.

26.06.2015 12:00
žabky Foto:
Žabky. Ukazuje sa, že nie sú až také nezdravé.
debata

Do žabiek s nimi

Kto by po nich netúžil. S príchodom leta dopriať svojim nohám, nech sa poriadne „nadýchnu“. A ukázať ich svetu. Je predsa o ne dobre starané. Sú nakrémované, opálené, nechty nalakované. Aké sexi. A do žabiek s nimi! Predsa len sa možno o žabkách dopočuť aj niečo negatívne. Škodia zdraviu, lebo noha v nich nemá oporu, chýba stielka. Ortopédi ich vraj určite neschvaľujú.

Treba ich vyskúšať

Pri ich kúpe vraj robíme jednu veľkú chybu. Siahneme po páre len podľa veľkosti. Ak si lodičky kupujeme 38-čky, logicky nám z toho vychádza, že žabky musia mať rovnaké číslo. Netreba ich skúšať. Omyl. Riaďte sa týmto pravidlom (a samozrejme, žabky si vyskúšajte): Prsty vám z nich nesmú prečnievať. Nemenej dôležitý, ak nie najdôležitejší, je tiež remienok, ktorý oddeľuje palec od ostatných prstov. Ten by nemal byť príliš hrubý, inak si koledujeme o pľuzgiere. Tiež však nesmie byť príliš voľný, aby nohy v žabkách „neplávali“.

Pohodlie nadovšetko

Žabky alebo ľahké letné sandále majú len zriedka hrubú alebo mäkkú podošvu. Chýba tlmenie, noha sa pri každom jednom kroku preťažuje. Tak znie mýtus. Športoví lekári radia: Kto sa v plochých, otvorených topánkach dobre cíti, nemusí si robiť starosti, že si zničí nohy. Pohodlie je kľúčové.

Nemožno v nich behať?

Rýchla chôdza, beh či poklus v otvorených topánkach – nemožná, či? Indiáni z Mexika ale ukázali, že sa to dá. Známi z bežeckej knihy Born to Run bez problémov zvládli ultramaratónsku štreku v púšti a horských oblastiach. Behali stovky kilometrov len v podomácky zostrojených sandáloch.

Lepšie naboso

Občas sa vyzujte. Chôdza naboso totiž stimuluje a posilňuje nohu, čím zlepšuje aj držanie tela a chôdzu. Treba však dbať na to, že nohy treba zvykať pomaly. Začnite trénovať na prírodných povrchoch ako je tráva či piesok. Asfalt môže byť pre chodidlá príliš tvrdý a drsný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #púšť #asfalt #mýtus #plochá noha #naboso #žabky #stielka

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....