Jahody sú lahôdkou i zásobárňou zdravia

Jahody sú nielen lahôdkou pre náš maškrtný jazýček, ale sú aj mimoriadne zdravé.

06.06.2015 10:10
jahody Foto:
Žiadne tuzemské ovocie ako jahody nie je také bohaté na mangán, stopový prvok, ktorý zasahuje do celkového metabolizmu organizmu.
debata (10)

Dôvod? Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ľahko stráviteľných živín a, naopak, obsahujú veľmi málo prírodného cukru, a tak ich odborníci na výživu odporúčajú okrem iného pri najrôznejších diétach.

Škoda, že je to sezónne ovocie, i keď obchody ich ponúkajú aj mimo sezóny, ich kvalita je však otázna.

Jahody a srdce

Plody jahôd posilňujú metabolizmus, pomáhajú pri liečbe chorôb kardiovaskulárneho systému – srdca a ciev, pri málokrvnosti, dne, močových a žlčových kameňoch. Majú protizápalový účinok, znižujú horúčku a zmierňujú prechladnutie.

Jahody a zažívanie

V ľudovom liečiteľstve sa jahody tradične využívali na prečistenie zažívacieho traktu a zlepšenie látkovej výmeny. Navyše zvyšujú sexuálnu výkonnosť oboch pohlaví, čo je dané podľa odborníkov vysokým obsahom zinku v semienkach jahôd.

Jahody a kalórie

Čerstvo natrhané jahody sú jedným z najlepších darov prírody – chutia ohromne a obsahujú výnimočne málo kalórií. V hrnčeku jahôd je iba 45 kalórií, čo pomáha udržať štíhlu postavu. A hrnček jahôd obsahuje 120 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C.

Jahody a vláknina

Jahody sú bohaté na vlákninu, ktorej je v jednom hrnčeku 2,2 g. Navyše obsahujú kyselinu elagovú, čo z nich robí výnimočné ovocie – iba čerešne a hrozno obsahujú túto osobitnú látku, ktorá bráni karcinogénom meniť zdravé bunky na nádorové.

Jahody a metabolizmus

Žiadne tuzemské ovocie nie je také bohaté na mangán, stopový prvok, ktorý zasahuje do celkového metabolizmu organizmu. Produkuje tvorbu a silu kostí a krvi, vyživuje nervy a mozog a zásobuje farebnými pigmentmi vlasy a pokožku, podporuje aj štítnu žľazu.

Jahody a vírusy

Jahody obsahujú aj beta karotén a vitamíny skupiny B. Sú preto dobrým obranným štítom pred vírusmi a baktériami, okrem toho uľahčujú pohyb stolice v črevách a znižujú aj prekrvenie žíl, ktoré odvádzajú krv z vnútorností. Sú užitočné pri hemoroidoch.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vírus #vitamín #vláknina #jahody

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....