Fitnes mýty, vďaka ktorým chodíte do posilky zbytočne

Platíte si mesačnú permanentku, alebo klubové členstvo. Prvé týždne vám v krvi kolujú endorfíny nadšenia a potom príde prvé váženie.

02.06.2015 17:00
cvičenie - žena - efekt - sila Foto:
Aj vy už ste zúfalá z toľkého cvičenia bez efektu?
debata

Pot vystriedajú slzy, sklamanie a depresia, že peniaze ste mohli utratiť radšej za krémeše. Výsledok by bol zrejme rovnaký. No nemusí, ak vymažete všeobecne platné mýty z posilňovne.

Môžete schudnúť len z niektorej časti

Hlúposť. Nedá sa schudnúť tuk zo zadku a nie zo stehien, nechať si nezmenené poprsie, ale rozpustiť pneumatiku na bruchu. Spaľovanie tuku prebieha celistvo. Paradoxne sa môže zdať, že posledné idú dole najmä problémové partie. Nie je to tak, ubúdajú rovnomerne. Len majú viac tuku, ktorého sa chcete zbaviť.

Stačí kardio

Možno skutočne stačí, ak je vašim cieľom uštvať sa v posilňovni. Ak chcete meniť svoju postavu, je potrebné dvíhať činky a cvičiť s váhami. Svaly spaľujú energiu, držia telo vystreté, v kondícii a v dobrej forme. Zvyšujte objem svalov a kardiom len vypaľujte po cvičení tukové zásoby.

Musím schudnúť, aby som vyzerala dobre

Omyl. Je rozdiel vážiť 65 kilogramov krásne formovaného svalového vlákna a 65 kilogramov tuku. Svaly sú dokonca ťažšie ako tuk. Môže sa preto stať, že na konci telesnej premeny budete vážiť viac ako na začiatku, ale nebude to plochý zadok, ovisnutá koža ako po liposukcii a miesto faldov budete mať pekne, príjemne, žensky vyformovanú postavu.

Beh na páse je rovnako účinný ako v prírode

Určite nie. Na páse nezápasíte s protivetrom, nezdolávate nerovnosti chodníka a nemusíte sa vyrovnávať so stúpaním a klesaním. Hoci moderné pásy už vedia imitovať minimálne nerovný terén, pre telo je účinnejšie obuť si tenisky a vydať sa bežať za čerstvým vzduchom.

Nemali by ste cvičiť každý deň

Môžete. Nie každý deň rovnakú svalovú partiu, alebo preťažovať organizmus, ale pokojne môžete navštíviť posilňovňu aj viac ráz denne. Ak vydržíte minimálne 21 dní, získate nový návyk a chodiť každý deň cvičiť vám príde tak samozrejmé, ako ranné vstávanie. Vždy spálite aj nejaké kalórie, čo sa odrazí aj na postave. Omnoho viac ako keď si poviete, že aj trikrát a dosť už stačí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #mýtus #sklamanie #posilňovňa

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...