Kto je čokoládu, ten je štíhly? Ukázala štúdia...

Tento výsledok štúdie poteší viacerých: Čokoláda s obsahom kakaa viac ako 80 percent znižuje jojo efekt.

27.04.2015 11:00
čokoláda Foto:
Dobrá správa: Čokoláda podporuje chudnutie.
debata

Vedecké štúdie už viackrát upozornili na výhody čokolády s vysokým obsahom kakaa. Ale vplyv horkej čokolády na chudnutie prebádaný dosiaľ nebol. Dr. Johannes Bohannon a jeho tím z inštitútu diéty a zdravia v Mainzi si tejto téme posvietil na zúbok.

Sledovali sa účastníci vo veku 19–67 rokov, rozdelení boli do troch skupín. Popri kontrolnej skupine sa dve kŕmili viac týždňov nízkotučnou diétou. Jedna z dvoch, takzvaná čokoládová skupina – jedla denne aj 40 gramov horkej čokolády s podielom kakaa vyšším ako 81 percent.

Kým nízkotučná skupina spočiatku na váhe stratila, v čokoládovej skupine začali účastníci chudnúť až po týždni. Ale potom ich váha začala klesať očividne rýchlejšie, dôležité hodnoty ako je napríklad cholesterol, sa zlepšili a účastníci sa cítili oveľa lepšie.

Čokoláda namiesto jojo efektu

Vedúci výskumu, Dr. Johannes Bohannon: „Je to prvá štúdia tohto druhu a prekvapilo nás, ako dobre účastníci čokoládovej skupiny v porovnaní s účastníkmi bežnej diéty chudli. Schudli viac, ale čo je dôležitejšie, chudli aj naďalej, kým účastníci v iných skupinách začali znova priberať.“

Tím vedcov predpokladá, že čokoláda s vysokým obsahom kakaa pôsobí pri diéte ako akcelerátor a môže viesť k zníženiu jojo efektu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #cholesterol #kakao #jojo efekt #horká čokoláda

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...