Mať nadváhu má aj svoje výhody! Aké? Vedci poriadne prekvapili

Prekvapivé výsledky preukázala nedávno rozsiahla štúdia londýnskych vedcov, v rámci ktorej sa skúmali záznamy takmer dvoch miliónov Britov.

19.04.2015 11:00
obezita, nadváha, fitlopta, stravovanie, tuční... Foto:
Nadváha môže mať aj svoje výhody. Viete, aké?
debata (2)

Ľudia s nadváhou a obezitou majú nižšie riziko vzniku demencie, vyplýva z tejto rozsiahlej štúdie, ktorú jej autori publikovali v magazíne The Lancet. Všetci účastníci a účastníčky mali viac ako 40 rokov, pričom záznamy o ich BMI (Body Mass Index – Index telesnej hmotnosti, pozn. SITA) pochádzali z rokov 1992 až 2007.

Demencia je choroba, na ktorú súčasná medicína nepozná liek. Podľa odhadov by ňou do roku 2050 mohlo trpieť celosvetovo až 135-miliónov ľudí. Organizácie, ktoré sa venujú pacientom s týmto ochorením, odporúčajú ako prevenciu vyvarovať sa fajčenia, cvičiť a prijímať vyváženú stravu.

Spomínaná štúdia pritom ukázala, že v porovnaní s ľuďmi s optimálnou váhou je až 39 percent ľudí s podváhou náchylnejších na vznik demencie. U účastníkov a účastníčok s nadváhou je naopak riziko vzniku demencie nižšie o 18 percent a u obéznych ľudí je to až 24 percent.

„Áno, je to prekvapenie. Na tom pozorovaní je kontroverzné to, že ľudia s nadváhou a obezitou majú nižšie riziko vzniku demencie ako ľudia s optimálnym, zdravým indexom telesnej hmotnosti. To odporuje mnohým doterajším štúdiám, ak ich však porovnáme s naším výskumom, prekoná ich rozsahom aj precíznosťou,“ vyjadril sa pre BBC News vedúci výskumu Nawab Qizilbash.

To, prečo sú ľudia s vyšším BMI menej náchylní na vznik demencie, vedci zatiaľ nevedia určiť so stopercentnou presnosťou. Predpokladajú, že túto chorobu spôsobuje nedostatok vitamínov D a E, pričom ľuďom s vyššou hmotnosťou málokedy chýbajú. Doktor Qizilbash však varuje, že ľudia by sa nemali zmierovať s tým, že majú niekoľko kilogramov navyše len preto, že poukázali na súvis medzi nadváhou a demenciou.

Nadváha a obezita totiž prispievajú aj k vzniku ochorení, akými sú napríklad cukrovka, mŕtvica či niektoré druhy rakoviny. "Aj keď sa môže zdať, že poskytujú určitú ochranu, nemusíte žiť dostatočne dlho, aby ste z tohto benefitu dokázali ťažiť aj vy,“ uzavrel Qizilbash.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #demencia #nadváha #riziko

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...