Zinku tak akurát! Telu škodí jeho nedostatok aj nadbytok

Zinok je pre fungovanie tela nevyhnutný. Ale s jeho príjmom to netreba preháňať.

29.03.2015 13:00
vlasy, vypadávanie Foto:
Nedostatok zinku môže mať za následkok vypadávanie vlasov.
debata

Nedostatok zinku sa najčastejšie prejaví na tvári či vo vlasoch. Nepekná pleť, vyrážky, suché, poškodené vlasy bez lesku, ich vypadávanie. Tieto signály, ktoré vysiela telo, netreba prehliadať. Najmä nie v období, keď ste pod permanentným stresom.

Na pozore sa treba mať aj v čase rôznych diét, keďže zinok sa nachádza najmä v mäse či vajciach. Ak je vaša diéta málo pestrá, telo začne trpieť práve nedostatkom zinku. Zinok telu dodáte aj v tekvicových semienkach, ryži natural, vnútornostiach, syroch, pšeničných klíčkoch a orechoch.

Zinok je nevyhnutný pre dobrý stav kože, ovplyvňuje tvorbu kolagénových vlákien, ktoré zodpovedajú za elasticitu kože. Okrem toho nedostatok zinku spôsobí aj pomalšie hojenie rán. Zinok je dôležitý pre antioxidačné účinky, chráni pečeň aj obličky pred toxínmi. Bez zinku nemôže správne fungovať ani imunitný systém, zaberá najmä v kombinácii s vitamínom C. Zinok je nápomocný pri liečbe niektorých psychických porúch a takisto je dôležitý pre mužov. Jeho nedostatok sa môže prejaviť poruchami potencie.

Aj priveľa zinku škodí, takže to s výživovými doplnkami nepreháňajte a radšej sa o denných množstvách poraďte s lekárom. Jeho nadbytok spôsobí v organizme nerovnováhu, môžu vás začať sužovať horúčky či psychický nepokoj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #zinok #psychika #množstvo

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...