Rakovinu vaječníkov označujú za tichého vraha. Ako sa jej ubrániť?

Rakovina vaječníkov je pre svoje nejasné príznaky a obtiažnu diagnostiku nazývaná "tichým vrahom".

26.03.2015 07:00
cytológia, preventívna prehliadka, gynekológ Foto:
Preventívne vyšetrenia sú veľmi dôležité.
debata

Takmer tri štvrtiny prípadov sa totiž podarí odhaliť až v pokročilom štádiu. Rakovina vaječníkov je u žien štvrtá v poradí rakovinových ochorení: v roku 2012 na ňu ochorelo zhruba 240 000 žien (150 000 zomrelo).

Liečba spočíva v odstránení nádoru a v chemoterapii. U väčšiny pacientok sa ale nádor objavuje znova. Výsledky sú lepšie, keď sa chemoterapia posilní biologickou liečbou.

Riziko ochorenia stúpa po päťdesiatke a je vyššie u žien, ktorých matka alebo sestra mali rakovinu vaječníkov, prsníka či maternice. Viac ohrozené sú ženy, ktoré nerodili, nebrali antikoncepciu, začali skoro menštruovať a menopauza u nich nastúpila neskôr.

Riziko zvyšuje aj fajčenie, obezita a sedavý spôsob života. Väčšina prípadov je odhalená po menopauze. Najčastejším rakovinovým ochorením žien je rakovina prsníka, ročne celosvetovo pribúda milión prípadov.

Na rakovinu vaječníkov ochorela napríklad britská herečka Jessica Tandy, americká herečka Loretta Young alebo americká gymnastka Shannon Miller. V 41 rokoch na ňu zomrela Charlotte Brosnan, dcéra herca Piercea Brosnana. Rovnaký osud postihol aj jej matku Cassandru Harrisovú, prvú Brosnanovu ženu.

Podľa podpredsedu Českej gynekologickej a pôrodníckej spoločnosti Vladimíra Dvořáka preventívne genetické vyšetrenie vykonávajú lekári u žien, ktorých matky v mladom veku v súvislosti s mutovaným génom ochoreli rakovinou prsníka či vaječníkov.

Ak sa u dcér preukáže vysoké riziko takejto rakoviny kvôli génovej mutácii, radia odborníci operáciu čo najskôr. Zvyčajne sa prvé operujú prsia, a potom, čo žena porodí plánovaný počet detí, sa odoberajú aj vaječníky, prípadne tiež maternica.

K podobnej operácii sa rozhodla pred pár dňami aj hollywoodska herečka Angelina Jolie, ktorej rakovina vzala mamu, starú mamu aj tetu. Už dávnejšie si Jolie nechala odstrániť aj prsníky a informovala o tom prostredníctvom médií spoločne s osvetovými vyjadreniami, ktoré oceňujú najmä lekárski odborníci. Tí dokonca tvrdia, že po tom, čo Jolie verejne vyšla s pravdou von, zvýšil sa počet preventívnych prehliadok žien po celom svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Angelina Jolie #prevencia #liečba #diagnostika #rakovina vaječníkov

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...