Jarná očista

S prichádzajúcou jarou máme potrebu odľahčiť náš jedálniček, poprípade schudnúť pár zimných kilogramov. Ponúkame niekoľko rád.

07.03.2015 11:00
bylinky, vitamíny, minerály Foto:
Bylinky obohatia stravu o množstvo vitamínov a minerálov.
debata

Záhon v kvetináči

Dobrý spôsobom, ako obohatiť jarnú stravu o zelené vitamíny, je pestovanie byliniek na parapete či na balkóne. Stačí na to len kvetináč alebo vhodná keramická nádoba so substrátom a kúsok miesta vystaveného celodennému slnečnému svitu. Takto možno pestovať napríklad pažítku, žeruchu, bazalku, pamajorán či majorán.

Cviklový elixír

Koreň červenej repy je vhodný na prípravu surovej šťavy, ktorá má terapeutické účinky. Šťavu je možné mierne zriediť pitnou vodou a sladkastú chuť upravíme zmiešaním so šťavou z mrkvy. Zafarbenia stolice a moču do červena sa netreba báť, je to normálny stav, ktorý navyše ohlasuje, že obličky dobre fungujú.

Nízkotučné syry

Podľa možnosti treba v obchodoch vyberať syry so zníženým obsahom tuku. V topených syroch je zasa príliš veľa soli a fosfátov. Vhodné sú čerstvé druhy ako napríklad žervé, tvaroh so zníženým obsahom tuku, ale pozor, nepasterizované syry môžu obsahovať baktérie listeriózy, ktoré sú pre nenarodené dieťa nebezpečné.

Lacno s vločkami

Obilniny ako kukurica, ryža, pohánka, kuskus, proso či ovsené vločky sú bohatým a lacným zdrojom vlákniny. Napríklad z obyčajných ovsených vločiek možno pripraviť výživné a úsporné pokrmy – karbonátky, nákypy, palacinky či domáce müsli – tie sú oveľa lacnejšie ako kupované.

Semienka nad zlato

Pri odhodlaní chudnúť zaraďte do svojej stravy veľa semienok, obsahujú veľké množstvo vlákniny a zdravých tukov. Pridávajte rozomleté semienka do rôznych pokrmov. Najúčinnejšie sú ľanové, konopné, slnečnicové či tekvicové semiačka.

Nevynechávať jedlá

Ak budete vynechávať jedlá, a jesť budete po viac ako šiestich hodinách, vaše telo prepne metabolizmus na úsporný režim a všetku stravu, ktorú počas dňa ďalej zjete, si uloží do zásob tuku. A ešte sa zredukuje aj vaša svalová hmota.

Užitočný rozvrh jedál

Nesprávny denný jedálny režim je častou príčinou zachovania obezity, hoci nekonzumujeme nadmerné množstvo potravy. Rozloženie jedla by malo byť takéto: raňajky by mali obsahovať 20 percent celkovej dennej spotreby, desiata a olovrant 5–10 percent a hlavné jedlá okolo 30 percent.

Pálivé pomocníčky

Čili papričky a štipľavé pokrmy zvyšujú výdaj energie po jedle, takže ich mnohí odborníci na výživu považujú za účinné pri chudnutí. Kapsicín v paprike vyvoláva prechodné zvýšenie telesnej teploty a môže dokonca telo prepnúť zo spaľovania cukrov na spaľovanie tukov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #bylinky #semená #detox #jarná očista

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...