Naozaj sa z kokosového oleja chudne?

Pár lyžičiek kokosové oleja denne a kilá pôjdu dole?

26.02.2015 09:00
kokosový olej Foto:
Kokosový olej - prečo ho nepridať napríklad do šalátov?
debata

„Každý deň potrebujem kokosový olej, používam ho po lyžičkách do šalátov, hlavného jedla aj do zeleného čaju,“ opísala svoj kokosový rituál už niekoľkokrát modelka Miranda Kerr.

Kokosový olej je momentálne v móde. Známa modelka mu pripisuje až zázračné účinky, okrem iného hovorí, že vďaka nemu je štíhla. Naozaj to pár lyžičiek kokosového oleja dokáže?

Extrakt z kokosového orecha zohráva dôležitú úlohu napríklad pri zdraví srdca, posilňuje imunitný systém a prispieva k lepšiemu fungovaniu imunitného systému. Okrem toho, mastné kyseliny v kokosovom oleji vyživujú pleť aj vlasy, vďaka čomu sú pružnejšie a lesklejšie. Pri aplikácii „zvonku“ sa zasa olej postará o dostatok vlhkosti. Nezriedka je preto práve kokosový olej pridávaný do kozmetických prípravkov.

A čo chudnutie?

Také jednoduché, ako to vyzerá, to s chudnutím zasa nie je. Nestačí si ráno dať lyžičku kokosového oleja a hmotnosť bude zázračne klesať.

Isté je, že kyselina laurová, ktorá sa v značnom množstve nachádza práve v spmínanom oleji, sa v tele mení na účinný monoglycerid. A niektoré štúdiu potvrdzujú, že spomínaná kyselina má pozitívny vplyv na organizmus. Okrem iného má antibakteriálne účinky, vhodne stimuluje obehový systém a takisto obranyschopnosť organizmu.

Okrem toho výskumy dokazujú, že kokosový olej, ak sa podáva ako doplnok stravy, prispieva k optimalizácii hladiny tuky v krvi, chráni pečeň a pomáha metabolizmu v organizme.

Kvalitný kokosový olej

Najvyššiu kvalitu má panenský kokosový olej vyrobený z plodov tradičných kokosových paliem. Vyrába sa lisovaním kokosovej dužiny, spracovávaný pri teplote nepresahujúcej šesťdesiat stupňov Celzia, bez zbavovania zápachu, nesmie byť rafinovaný a hydrogenovaný. Vynechaním rafinácie si zachováva príjemnú, typickú vôňu. Neobsahuje prídavky vitamínov alebo iných aditív.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kokosový olej #organizmus

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...