Šťavy: Výživa aj zdravie bez priberania

Odšťavená zelenina aj ovocie prinášajú mix výživných látok, ktoré sa vynikajúco vstrebávajú a všetko ľahko strávite.

25.01.2015 11:20
ovocná, zeleninová šťava, vitamíny, minerály Foto:
Šťavu možno chápať ako koncentrát vitamínov a výživy.
debata

Sú koktailom zdravia a symfóniou chutí. Prakticky z nich nepriberiete, sú neporovnateľne lepšie ako džúsy, či šťavy z obchodu. Bez chémia a podľa vášho gusta, no nič netreba preháňať…

Odstredené vitamíny

Po odšťavení získavate vodu a živiny bez dužiny. Látky sa okamžite vstrebávajú a šťava vás doslova nabije energiou. Telo nemusí tráviť vlákninu zo šupiek a dužiny, preto z plodu získate omnoho viac výživných látok ako bežnou konzumáciou. Šťavou získate živiny, ale žalúdok ostane de facto prázdny, takže podporujete aj chudnutie a zmenšovanie žalúdku. Následkom veľkého pitia štiav však môže byť práve pokles potrebnej vlákniny v tele, preto netreba prejsť na presvedčenie, že na prežitie bude stačiť len odšťavovanie.

Keď menej je viac

Stačí zapnúť odšťavovač a zrazu zistíte, ako veľa mrkvy je potrebnej na dva deci poctivej mrkvovej šťavy. Šťavu možno skutočne chápať ako koncentrát vitamínov a výživy. V jednom pohári máte objem látok z plodov, ktorých konzumáciou by ste sa trápili aj pol dňa. Má to však aj druhú stranu mince. Vďaka šťavám nie je ťažké sa niektorou látkou, či vitamínom doslova predávkovať. Pamätajte na to, že menej je viac a pre harmonickú životosprávu treba šťavy striedať, miešať a nič nepreháňať.

Multivitamín v pohári

Môžete si vychutnať šťavu z jednej plodiny, alebo si spraviť ovocný aj zeleninový mix. Získate tak pravý multivitamín bez chémie. Šťavy vypite ihneď po tom, ako vytečú z odšťavovača, zvyknú rýchlo oxidovať. Šťavy si pripravujte zásadne doma, všetky džúsy z obchodu sú upravené chémiou a pasterizáciou doslova zabité. No a to si dávkovať do krvného obehu nepotrebujete.

Najzdravšie jedlo – Smoothie

Nejde o odšťavenie v pravom zmysle slova, ale rozmixovanie na tekutý stav. Použiť môžete prakticky rovnaké prísady ako do odšťavovača, no primiešať sa dá aj mlieko, jogurt, či tvaroh. Dostanete tak plnohodnotné jedlo, akurát vo vláčnom stave. Ideálne nielen pre tých, čo majú aktuálne problémy s príjmom tuhej stravy. Je to pre všetkých, ktorí chcú zvýšiť vstrebateľnosť aktívnych látok z potravy. Smootie je považované za plnohodnotné jedlo a na rozdiel od štiav obsahuje aj prirodzenú vlákninu, keďže z ovocia a zeleniny nie je praktický žiadny odpad. Smoothie je čoraz častejšou alternatívou k šťavám nielen pre väčší obsah výživných látok, ale aj ľahšie čistenie v porovnaní s odšťavovačom. Tu platí dva v jednom. Dobú chuť aj na zdravie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #minerály #smoothie #ovocná šťava #zeleninová šťava

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...